سیستم عامللینوکس

آموزش مدیریت سرویس ها در لینوکس

فعال کردن و غیر فعال کردن سرویس ها در لینوکس

در این مقاله شما رو با سرویس ها در لینوکس (سرویس های مختلف شبکه و دیتابیس) آشنا می کنیم که علاوه بر دنیای امنیت، در دنیای شبکه نیز برای شما بسیار کاربرد خواهد داشت.

برای اینکه بتوانید کارهای خود را ساماندهی کرده و همه اطلاعات دریافتی از تارگت های خود را به صورت مرتب داشته باشید باید با محیط های مختلف دیتابیسی و شبکه ای کار کنید.

در ادامه با کالی بویز همراه باشید.

خدمات در لینوکس (services)

ما در کالی لینوکس به صورت پیشفرض سرویس های مختلفی به صورت نصب شده داریم. برای مثال سرویس apache که برای هاست کردن کامپیوتر استفاده می شود , به صورت پیشفرض روی سیستم عامل نصب شده است.

قبل از شروع تمرین این قسمت باید سیستم به یک مودم و یا نقطه اتصال وصل شده باشد.

همانطور که در آموزش دستورات شبکه گفتیم که چگونه میتوانید آی پی سیستم خود را که از مودم گرفته شده به دست آورید، برای به دست آوردن آی پی شخصی سیستم دستور زیر را وارد ترمینال می کنیم.

ifconfig

همانطور که بالا مشاهده می کنید آی پی سیستم ما 192.168.1.103 است. اگر این آی پی را الان در مرورگر وارد کنیم، هیچ چیزی برای ما نشان داده نمی شود. حالا با دستور زیر سرویس آپاچی را روی سیستم اجرا می کنیم.

service apache2 start

و برای اطلاع از وضعیت سرویس هم می توانیم دستور زیر را وارد کنیم.

service apache2 status

حالا می توانید با دانلود کردن یک قالب کد html در گوگل و انتقال آن به آدرس زیر و جایگزین کردن قالب جدید با فایل index.html صفحه apache را تغییر بدید.

rm /var/www/html/index.html
mv index.html /var/www/html/

حال میتوانید از قالب خود در شبکه استفاده کنید و حتی با یک سیستم دیگر که به شبکه متصل باشد هم آی پی سیستم هاست که سرویس روی آن در حال اجرا هست هم صفحه قالب را ببینید.

سیستم کنترل (systemctl)

سیستم کنترل ها با سرویس ها تفاوت زیادی دارند و از جمله تفاوت آنها با یکدیگر این است که سرویس ها برای سرویس رسانی به کاربر بیشتر استفاده می شود و در سرویس ها نمی شود کنترل سیستم را بدست آورد.

برای مثال ما میتوانیم در یک شبکه خصوصی اطلاعات را از طریق سرویس ها به یک دستگاه دیگر بفرستیم و یا سرویس های vpn و یا پراکسی اجرا کنیم، ولی در سیستم کنترل ها ما میتوانیم دسترسی به هاست داشته باشیم و آن را از یک سیستم دیگر کنترل کنیم، یا اطلاعاتی برای سیستم هاست ارسال کنیم.

برای مثال من برای اینکه بتوانم به کامپیوتر خودم از طریق لپ تاپ دسترسی بگیرم باید سرویس SSH را روی کامپیوتر خود اجرا کنم. برای این کار دستور زیر را وارد ترمینال می کنم.

systemctl enable ssh

حال فقط کافی است در یک سیستم دیگر آی پی و پورت سیستم را وارد کنیم و بعد از آن یوزر و پسورد سیستم را بزنیم و میبینید که اتصال برقرار میشود.

مثال دوم: اما بجز ssh سیستم کنترل های زیادی داریم برای مثال ابزار محبوب تست نفوذ متاسپلویت که از سرویس postgresql برای کانفیگ دیتابیس و ثبت اطلاعات استفاده می کند.

systemctl enable postgresql

در تصویر بالا میبینید که ما این سرویس را فعال کردیم و بعد از آن متاسپلویت را اجرا کردیم و دیدیم دیتابیس اجرا شده و دیگر نیازی به اجرا شدن ندارد.

بدین ترتیب بسته به هر نوع نیازی که از سیستم عامل لینوکس داریم یک سرویس و یک سیستم کنترل وجود دارد و برای فعال کردن آنها کافی است بعد از دستور systemctl بنویسید enable و برای غیر فعال کردن بزنید disable و برای دیدن وضعیت آن status را بزنید.

برای دیدن ویدیو آموزشی این مقاله به کانال یوتیوب ما سر بزنید.

علیرضا حاجی زاده

هارد مغز خود را از برنامه های غیر مفید، پر نکنیم، تا فضا را برای نصب برنامه های مفید، تنگ ننماییم.

‫2 دیدگاه ها

  1. سلام من وقتی ifconfig رو میزنم این خطا رو میده مشکل کجاست
    bash: ifconfig: command not found

    1. سلام
      یک عکس از ارور مربوطه بفرستید. زیرا در کامنتی که فرستادید املاء دستور درسته و اگر همینو در ترمینال وارد کنید باید اطلاعات کارت شبکه نمایش داده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا