شبکه

Network Automation چیست؟

امروزه زیرساخت شبکه و فناوری اطلاعات روز به روز درحال پیشرفت و افزایش می‌باشد افرادی که این زمینه فعالیت می‌کنند و فرایند های مختلف و مورد نیاز مباحث مرتبط با این حوزه را انجام می‌دهند اصولا گاهی مواقع پیش می‌آید که یک فرآیند را نتوانند به سرعت و زمانی که برای آن تنظیم شده انجام دهند، از این رو با گذشت زمان و پیشرفت این حوزه فرآیند های خلق شدند که بتوانند به کمک افراد فعال در این زمینه بیایند و کار آن‌هارا ساده تر سازند. یکی از این حوزه ها Network Automation می باشد.

مبحث Network Automation چیست؟

همانطور که از نام آن پیداست یعنی اتوماسیون سازی فرآیند شبکه‌. مبحث و حوزه Network Automation که امروزه یکی از مهم ترین مباحثی است که در دنیا استفاده می‌شود به افراد فعال در حوزه شبکه و فناوری اطلاعات این امکان را می‌دهد که فرآیند و کاری را که برای مثال در مدت 3 روز به پایان می‌رسد را در مدت 3 دقیقه به پایان برساند!

از این رو این حوزه یکی از معروف ترین و پر استفاده ترین حوزه های امروزی به حساب می‌آید و اکثر تکنیسین های شبکه و مهندسین شبکه در این زمینه فعالیت دارند، زیرا به کمک این زمینه می‌توانند کار های خود با کارایی و سرعت بالاتری انجام دهند.

اگر بخواهیم برای زمینه Network Automation مثالی را بیاوریم می‌توانیم بدین شکل فرض کنیم که قرار است به تمامی روتر های درون شعب هایمان متصل شویم و وضعیت رابط های آن‌هارا بررسی کنیم و گزارش دهیم.

خب در این صورت برفرض مثال روتر های ما از روتر های شرکت Cisco هستند، بنابرین ما می‌بایست به تمامی روتر های شعب هایمان درون کشور(برای مثال 40شعب + 40 روتر) متصل شویم(با استفاده از SSH و یا Telnet) و دستور Show Ip Interface Brief را وارد کنیم و خروجی آن را ذخیره سازیم.

این فرایند بسیار طولانی می‌باشد و ممکن است حداقل چند روز زمان ببرد تا فرایند تهیه گزارش از تمامی روتر ها به اتمام برسد. به همین منظور این فرایند را با استفاده از مفهوم و مبحث Network Automation می‌توانیم به حداقل زمان برسانیم بدین شکل که همین مثال ما به جای چند روز زمان به چند دقیقه زمان موکول شود.

ابزار های Network Automation کدامند؟

برای اینکه ما بتوانیم فرایند Network Automation را به خوبی پیکربندی و پیاده سازی کنیم یا می‌بایست از نرم افزار های فعال و معروف در این زمینه استفاده سازیم.

یکی از بهترین این نرم افزار ها، نرم افزار Ansible می‌باشد که در زمینه Network Automation بسیار کاربردی است.

اما جز نرم افزار های موجود برای اینکار ما میتوانیم با داشتن کمی دانش تخصصی در زمینه برنامه نویسی نیز به این مهارت تسلط پیدا کنیم.

بهترین و معقول ترین زبان برنامه نویسی که برای مبحث Network Automation استفاده می‌شود زبان Python است ما با استفاده از زبان برنامه نویسی Python قادر به اجرا و Automation سازی فرایند پیاده سازی مباحثمان در شبکه بپردازیم. بدین شکل که ماژول ها و کتابخانه های متعددی برای این مبحث در زبان Python وجود دارد، برای مثال این ماژول ها عبارتند از:

  • Netmiko
  • Paramiko
  • Sys
  • OS
  • Time
  • TelnetLib

بهترین نرم افزار های Network Automation در سال 2020 کدامند؟

اگر بخواهیم به این گونه به موضوع نگاه کنیم که فردی که قرار است در مبحث Network Automation فعالیت کند قصد بر این ندارد که وارد دنیای برنامه نویسی نیز شود برای همین موضوع نرم افزار های متعدد و قدرتمندی در این زمینه وجود دارند که میتوانند بدون نیاز به داشتن دانش برنامه نویسی این فرایند را برای ما انجام دهند؛ این نرم افزار ها عبارتند از:

نرم افزار SolarWinds Network Configuration Manger: این نرم افزار یکی از اجزای نرم افزار SolarWinds می‌باشد که وظیفه انجام مباحث Network Automation را برعهده دارد.

نرم افزار SaltStack: یک نرم افزار قدرتمند که فرایند Automation سازی به صورت Event-Driven (مبنی بررخداد) انجام می‌دهد و به تکنیسین های IT این اجازه را می‌دهند مباحث مختلف بستر های Cloud را پیاده سازی و امن سازی کنند. همچنین این نرم افزار یکی از نرم افزار های محبوب در حوزه DevOps می‌باشد.

نرم افزار SolarWinds IP Address Manger: این نرم افزار وظیفه جلوگیری از وجود IP Conflicts (وجود دو آدرس IP یکسان در شبکه) و سریعتر سازی فرایند پروتکل های مانند DHCP و DNS را برعهده دارد.

نرم افزار Cisco ACI: یک نرم افزار بسیار قدرتمند که توسط شرکت سیسکو برای بهتر سازی و سریعتر سازی فرایند DataCenter ها و بستر های Cloud ارائه شده است.

نرم افزار AppViewX: یک نرم افزار قدرتمند در زمینه سریع تری سازی فرآیند های پیاده سازی و مدیریت و داشتن بررسی های متعدد بر روی محیط ها و بستر های مختلف.

نرم افزار های متنوع و مختلف دیگری نیز وجود دارند که در زمینه مدیریت و پیکربندی فعالیت می‌کنند که میتوان به آن‌ها اشاره کرد، برای مثال:

  • NetBrain Enterprise Suite
  • Progress WhatsUp Gold
  • Forward Networks
  • Entuity Network Analytics (ENA)
  • SolarWinds Kiwi CatTools
  • Man & Mice
  • NetMRI
  • Anuta ATOM
  • Apstra Operating System (AOS)

موفق باشید/

امیرحسین تنگسیری نژاد

کارشناس مشاور و مدرس شبکه و امنیت شبکه, حوزه اصلی فعالیت بنده در زمینه شبکه مباحث R&S و Service Provider می‌باشد و در زمینه امنیت نیز در موقعیت های مختلفی مانند EndPoint Security, PenTest ,Forensic و SoC فعالیت داشته و دارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا