امنیتتست نفوذ

حمله جدول رنگین کمانی چیست؟

حمله جدول رنگین کمانی چیست؟

حفاظت از رمز عبور یک روش کارآمد برای کنترل دسترسی است که همه ما به صورت روزانه از آن استفاده می کنیم. از سوی دیگر، هکرها از روش های مختلفی برای شکستن رمزهای عبور و دسترسی غیرمجاز استفاده می کنند که این شامل حمله جدول رنگین کمانی (rainbow table) هم می شود. اما حملات رنگین کمانی چیست و چقدر خطرناک هستند؟ مهم تر از آن، برای محافظت از خود در برابر آن ها چه کاری می توانید انجام دهید؟

رمز عبور چگونه ذخیره می شود؟

هر پلتفرم یا اپلیکیشنی که بخواهد امنیت را جدی بگیرد، رمز عبور شما را به صورت متن ساده ذخیره نمی‌کند. این بدان معنی است که اگر رمز عبور شما به عنوان مثال password123 است، این رمز به این صورت ذخیره نمی شود، بلکه به صورت ترکیبی از حروف و اعداد در دیتابیس پلتفرم ذخیره می شود.

فرآیند تبدیل متن ساده به ترکیبی تصادفی از کاراکترها، هش رمز عبور (Password Hashing) نامیده می شود. رمزهای عبور با کمک الگوریتم ها هش می شوند. برخی از شناخته شده ترین الگوریتم های هش عبارتند از: MD5، SHA، Whirlpool، BCrypt و PBKDF2.

حمله جدول رنگین کمانی (الگوریتم های هش)

بنابراین، اگر رمز عبور password123 را در نظر بگیرید و آن را از طریق الگوریتم MD5 هش کنید، این چیزی است که به دست می آورید: 482c811da5d5b4bc6d497ffa98491e38. این رشته از کاراکترها نسخه هش شده password123 و قالبی است که رمز عبور شما به صورت آنلاین ذخیره می شود.

بنابراین فرض کنید که وارد حساب ایمیل خود شده اید. نام کاربری یا آدرس ایمیل و سپس رمز عبور را وارد کنید. ارائه‌ دهنده ایمیل به‌ طور خودکار متن ساده‌ای را که وارد کرده‌اید به مقدار هش شده آن تبدیل می‌کند و آن را با مقدار هش‌ شده‌ داخل دیتابیس مقایسه می‌کند که در ابتدا هنگام تنظیم رمز عبور خود ذخیره کرده بودید. اگر مقادیر مطابقت داشته باشند، احراز هویت شده‌اید و به حساب خود دسترسی پیدا می‌کنید.

پس یک حمله جدول رنگین کمان چگونه ظاهر می شود؟ عامل تهدید ابتدا باید هش رمز عبور را بدست آورد. برای انجام این کار، آن ها نوعی حمله سایبری را انجام می دهند یا راهی برای دور زدن ساختار امنیتی یک سازمان پیدا می کنند.

حملات رنگین کمانی (Rainbow Table) چگونه کار می کنند؟

مرحله بعدی تبدیل هش ها به متن ساده است. بدیهی است که در حمله جدول رنگین کمانی، مهاجم این کار را با استفاده از جدول رنگین کمان انجام می دهد.

جداول رنگین کمان توسط متخصص فناوری اطلاعات فیلیپ اوچس لین Philippe Oechslin اختراع شد که کارش بر اساس تحقیقات رمزنگار و ریاضیدان مارتین هلمن بود. جدول رنگین کمان از روی رنگ‌هایی که عملکردهای مختلف را در یک جدول نشان می‌دهند نامگذاری شده است. جدول رنگین کمان زمان مورد نیاز برای تبدیل هش به متن ساده را کاهش می‌دهند و در نتیجه هکرها را قادر می‌سازد تا حمله را به طور موثرتری انجام دهند.

برای مثال، در یک حمله بروت فورس، عامل تهدید باید هر رمز عبور هش شده را جداگانه دیکود کند، هزاران ترکیب کلمه را محاسبه کند و سپس آن ها را با هم مقایسه کند. این روش آزمون و خطا هنوز هم کار می کند و احتمالا در آینده هم همچنان کار کند، اما به زمان زیاد و قدرت محاسباتی فوق العاده ای نیاز دارد. اما در حمله جدول رنگین کمانی، مهاجم فقط باید هش رمز عبور بدست آمده را از طریق پایگاه داده هش اجرا کند، سپس آن را به طور مکرر تقسیم و کاهش دهد تا زمانی که متن ساده آشکار شود.

پس از شکستن رمز عبور، یک عامل تهدید گزینه های بی شماری برای ادامه دارد. آن ها می توانند قربانی خود را به هر روشی هدف قرار دهند و به انواع داده های حساس از جمله اطلاعات شخصی دسترسی پیدا کنند.

نحوه محافظت در برابر حملات جدول رنگین کمان

حملات جدول رنگین کمان مانند گذشته رایج نیستند، اما همچنان تهدیدی قابل توجه برای سازمان ها و افراد هستند. خوشبختانه راه هایی برای محافظت در برابر آن ها وجود دارد. در اینجا به معرفی پنج اقدام می پردازیم که می توانید برای جلوگیری از حمله جدول رنگین کمانی انجام دهید.

بیشتر بخوانید: چگونه هک نشویم؟ نکات امنیتی مهم برای حفظ حریم خصوصی

1. رمزهای عبور پیچیده را تنظیم کنید

استفاده از رمزهای عبور طولانی و پیچیده یک الزام مطلق است. یک رمز عبور خوب باید منحصر به فرد باشد و شامل حروف کوچک و بزرگ، اعداد و کاراکترهای خاص باشد. این روزها اکثر پلتفرم‌ها و برنامه‌ها از کاربران می‌خواهند که این کار را به هر حال انجام دهند، بنابراین یک رمز عبور سخت و پیچیده ایجاد کنید تا غیرقابل شکست باشد.

2. از احراز هویت چند عاملی استفاده کنید (Multi-Factor Authentication)

احراز هویت چند عاملی (MFA) یک مکانیسم امنیتی ساده اما قدرتمند است که اکثر حملات را بی معنی می کند. با راه اندازی MFA، نمی توانید فقط با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود به یک حساب دسترسی داشته باشید. درعوض، باید مدارک بیشتری از هویت خود ارائه دهید. این می تواند از تأیید شماره تلفن شما و قرار دادن پین موقت گرفته تا تأیید اثر انگشت و پاسخ به یک سؤال امنیتی شخصی باشد.

3. رمزهای عبور خود را متنوع کنید

اگر همه جا از رمز عبور یکسانی استفاده می کنید، صرف نظر از اینکه آن رمز عبور چقدر خوب باشد، تنها یک بار نقض برای به خطر انداختن تمام حساب های شما کافی است. به همین دلیل استفاده از رمز عبور متفاوت برای هر حساب بسیار مهم است.

از الگوریتم های هش ضعیف اجتناب کنید

برخی از الگوریتم‌های هش مانند MD5، ضعیف هستند که آن ها را به یک هدف آسان تبدیل می‌کند. سازمان‌ها باید به الگوریتم‌های پیشرفته مانند SHA-256 پایبند باشند، الگوریتم‌هایی که آنقدر ایمن هستند که توسط سازمان‌های دولتی در سراسر جهان استفاده می‌شوند.

از Password Salting استفاده کنید

هش کردن رمز عبور یک اقدام امنیتی عالی و ضروری است، اما اگر شما و شخص دیگری از رمز عبور یکسانی استفاده کنید چه؟ نسخه های هش شده آن ها نیز یکسان خواهد بود. اینجاست که فرآیندی به نام salting وارد می‌شود. Password Salting به اضافه کردن کاراکترهای تصادفی به هر رمز عبور هش شده خلاصه می‌شود، بنابراین آن را کاملاً منحصربه‌فرد می‌کند. این نکته هم برای سازمان ها و هم برای افراد صدق می کند.

نتیجه گیری

برای تقویت کلی امنیت سایبری خود، باید بدانید که حفاظت از رمز عبور واقعاً چگونه کار می کند و سپس اقداماتی را برای ایمن سازی حساب های خود انجام دهید. این کار می تواند برای برخی افراد کمی سخت باشد، اما استفاده از روش های احراز هویت و مدیر رمز عبور می تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند.

وحید خاک پور

متولد 76. مبتدی در همه چیز. علاقه مند به یادگیری و به اشتراک گذاشتن تجربه های مفید

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا