آموزش

کارت گرافیک مجتمع (Integrated) و اختصاصی (Dedicated) چیست؟

احتمالا شما هم با عبارت کارت گرافیک مجتمع (Integrated) و کارت گرافیک اختصاصی (Dedicated) مواجه شده باشید و نمی دانید که از کدام یک استفاده کنید و یا کدام یک بهتر یا بصرفه تر است، در واقع شما می توانید دو نوع کارت گرافیک برای کامپیوتر خود انتخاب کنید. در این مطلب قصد داریم به بررسی کارت گرافیک مجتمع و تفاوت های آن با کارت گرافیک اختصاصی بپردازیم. با ما همراه باشید.

کارت گرافیک مجتمع چیست؟

گرافیک مجتمع به کامپیوتری اطلاق می شود که واحد پردازش گرافیکی (GPU) آن روی همان قالب CPU ساخته شده است. این فناوری چند مزیت دارد برای مثال، کم مصرف بوده و نسبت به یک کارت گرافیک اختصاصی و جداگانه ارزان تر است. امروزه می توان گفت که برای پردازش های ساده، از جمله برخی بازی‌های معمولی و تماشای ویدیوی 4K، به اندازه کافی خوب است، اما هنوز در برخی زمینه‌ها مشکل دارد، برای مثال برای کار با برنامه های گرافیکی سنگین مناسب نیست.

کارت گرافیک مجتمع چیست؟
شکل کارت گرافیک مجتمع

نکته مهم دیگر این است که گرافیک مجتمع، رم (RAM) اختصاصی را به ھمراه نداشته و از حافظه ی سیستمی یا رم پردازشی CPU استفاده می کنند؛ بنابراین در این شرایط اگر لپ تاپ شما 4 گیگابایت رم را به ھمراه داشته باشد، کارت گرافیک شما میزان فضایی مشخص از این رم را به منظور پردازش اطلاعات استفاده می کند.

بیشتر بخوانید: انواع حافظه در کامپیوتر

اکثر پردازنده های مدرن دارای یک GPU مجتمع هستند. در رایانه هایی که کارت گرافیک اختصاصی نیز دارند، نرم افزار کارت گرافیک به طور خودکار بین این دو سوئیچ می کند و سعی می کند عملکرد و کارایی را متعادل کند.

کارت گرافیک اختصاصی چیست؟

کارت گرافیک اختصاصی چیست؟
شکل کارت گرافیک اختصاصی

کارت گرافیک اختصاصی یک قطعه سخت افزاری است که برای مدیریت عملکرد گرافیکی یک کامپیوتر استفاده می شود. انواع مختلفی از کارت های گرافیک وجود دارد که تقریبا همه ی آن ها مقداری رم و یک فن برای خنک نگه داشتن دارند.

مزایای کارت گرافیک اختصاصی یا جداگانه این است که حافظه سیستم را به اشتراک نمی گذارند و در اکثر سیستم ها به راحتی قابل ارتقا هستند. از معایب این کارت ها می توان به گران بودن، بزرگتر بودن و گرمای نسبتا زیاد آن اشاره کرد.

معمولاً کارت های گرافیک اختصاصی را در کامپیوترهای میان رده یا بالا رده می بینید. همچنین برخی از لپ‌تاپ‌ های رده بالا نیز دارای این نوع کارت گرافیک ها هستند.

کارت گرافیک اختصاصی یعنی داشتن گرافیک بهتر

اکثر کارت های گرافیک اختصاصی امروزی عملکرد گرافیکی بهتری نسبت به یک گرافیک مجتمع ارائه می دهند. اما این تنها بخشی از داستان است. اینکه شما باید به سراغ کدام یک از آن ها بروید بستگی به اولویت های شما دارد.

بررسی سایت های بنچمارک نشان می دهد که Vega M که یک کارت گرافیک مجتمع است، عملکردی مشابه با کارت گرافیک اختصاصی RX 570، که یک کارت گرافیک میان رده است، دارد. سایر پردازنده‌های i7، i5 و پایین‌تر، گرافیک مجتمع اینتل را تحت برندهای میان رده Iris Pro و سطح پایه Intel HD ارائه می‌دهند. بهترین معیارهای سیستم گرافیکی Iris Pro کمتر از یک سوم سطح Vega M است.

گرافیک های اختصاصی مصرف برق بیشتری دارند

شاید یکی از دلایل پرطرفدار بودن کارت گرافیک مجتمع، کم مصرف بودن آن است. چرا که کارت های گرافیک اختصاصی گرمای زیادی تولید می کنند و به سیستم خنک کننده ی بسیار خوبی نیاز دارند تا دمای آن ها بیش از حد زیاد نشود.

آزمایش‌ها نشان می‌دهد که کارت گرافیک Titan Xp، در اجرای بار گرافیکی سنگین، دمای آن می‌تواند تا 85 درجه سانتی گراد یا حتی بیشتر برود. جلوگیری از داغ شدن بیش از حد کامپیوتر شما ضروری است. پردازنده Intel Core M که یک گرافیک مجتمع است در مجموع در دمایی حدود 75 درجه سانتی گراد در هنگام اجرای بازی ایجاد می کند و در مقایسه با کارت گرافیک بالا انرژی بسیار کمتری مصرف می کند در صورتی که هیچ فن یا خنک کننده ای ندارد.

کارت های گرافیک اختصاصی قطعا در اجرای بازی ها و گرافیک های سنگین بسیار بهتر عمل می کنند، اما اگر گیمر نیستید و به مصرف انرژی اهمیت می دهید، احتمالا کارت های گرافیک مجتمع انتخاب بهتری برای شما است.

گرافیک مجتمع ارزان تر است

مقایسه کارت گرافیک مجتمع و کارت گرافیک اختصاصی

رایانه‌های دارای گرافیک مجتمع ارزان‌تر از سیستم های دارای کارت‌های گرافیک اختصاصی هستند. البته به این معنا نیست که آنها همیشه گزینه ارزانی هستند. برای مثال اپل در تمامی نسخه های 15 اینچی مک بوک پرو خود از گرافیک مجتمع استفاده می کند. طیف کامپیوترهای iMac اپل همچنین دارای گرافیک مجتمع ای است که ممکن است به عنوان سیستم پایین رده توصیف شود اما هنوز بیش از هزار دلار قیمت دارد.

در سایر برند های تولید کننده که در آن شما آزادی بیشتری برای پیکربندی و ارتقای سیستم دارید، گرافیک مجتمع قطعاً گزینه ارزان تری است. چرا که اضافه کردن یک کارت میان رده مانند Radeon RX 580 چند صد دلار به قیمت خرید شما اضافه می کند.

گرافیک اختصاصی برای بازی بهتر است

پلتفرم آنلاین Steam یک نظرسنجی ماهانه منتشر می کند که سخت افزار مورد استفاده 125 میلیون از کاربران خود را نشان می دهد که خب مسلما کاربران بیشتری از کارت های گرافیک اختصاصی به نسبت کارت گرافیک مجتمع استفاده می کنند. اما باید گفت که همینطور نظرسنجی نشان می دهد بیش از 10 درصد از کاربران از گرافیک مجتمع اینتل نیز استفاده می کنند.

نظرسنجی استفاده از کارت گرافیک اختصاصی و کارت گرافیک مجتمع

اگر کارت گرافیک مجتمع دارید، ممکن است در بازی کردن کمی با افت فریم و لگ مواجه شوید. اگر که میخواهید بدانید که کارت گرافیک مجتمع شما مناسب با چه بازی هایی است می توانید در سایت اینتل، راهنمای انتخاب تنظیمات مناسب برای بازی های مختلف را مشاهده کنید.

انتخاب کارت گرافیک مناسب

با توجه به توضیحاتی که دادیم، می توان گفت که شما برای ادیت کردن ویدیو ها، رندر های سه بعدی، انیمیشن سازی، نرم افزارهایی مانند فتوشاپ یا لایت روم و در آخر بازی کردن به یک کارت گرافیک اختصاصی نیاز دارید. جالب است بدانید که یک GPU اختصاصیِ قدرتمند برای استخراج بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال نیز استفاده می شود.

اما اگر استفاده سنگین از سیستم خود ندارید، گرافیک مجتمع برای شما به صرفه تر است. می توانید بازی های معمولی را با آن اجرا کنید. اکثر برنامه های Adobe به راحتی در آن اجرا می شوند. همچنین تا زمانی که یک پردازنده نسبتاً مدرن داشته باشید، می‌تواند ویدیوهای 4K را نیز در دستگاه خود پخش کنید.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی کارت های گرافیک مجتمع و اختصاصی پرداختیم و تفاوت ها، مزایا و معایب آن ها را با هم مطالعه کردیم امیدوارم که این مطلب مورد پسند شما قرار گرفته باشد.

بیشتر بخوانید:

سجاد گلی پور

برنامه نویس سی شارپ، علاقه مند به علوم کامپیوتر، تولید محتوای سئو و فعالیت حرفه ای در زمینه سئو تکنیکال سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا