شبکه

dns چیست؟ همه چیز درباره dns

DNS چیست؟

DNS یا Domain Name System در واقع یک ابزار قدرتمند است که نقش مهمی در روند نام دامنه ها و اینترنت ایفا می کند. dns اغلب به عنوان یک سرویس اینترنتی شناخته می شود که نام دامنه را به یک آدرس IP تبدیل می کند. به عنوان مثال ما گوگل را با آدرس google.com میشناسیم که در حقیقت آدرس ایپی 142.250.201.206 آدرس دقیق گوگل میباشد و آدرس google.com فقط به خاطر راحتی کار مردم میباشد تا به راحتی به خاطر بسپارند.

آدرس IP چیست؟

یک آدرس IP یا internet protocol، اساسا یک شناسه منحصر به فرد اختصاص داده شده به هر کامپیوتر یا دستگاه در اینترنت است. از یک آدرس IP می توان برای پیدا کردن و مسیریابی داده ها و پیام ها به یک کامپیوتر استفاده کرد، یعنی به ما امکان می دهد که به نام، آدرس IP، لوکیشن یک کامپیوتر دسترسی داشته باشیم.

یک آدرس IP مانند عبارت زیر است که از چهار اوکتت تشکیل شده است:

142.250.201.206

هر اوکتت اعدادی از 0 تا 255 را شامل میشود که با نقطه از هم جدا شده اند. شما میتوانید از یک آدرس IP برای دسترسی به یک وب سایت در مرورگر خود استفاده کنید. برای مثال میتوایند ایپی 142.250.201.206 را در نوار آدرس مرورگر باز کنید که صفحه اصلی Google بارگیری میشود. پس با داشتن dns دیگر لازم نیست برای هر سایت یک ادرس ایپی را به خاطر بسپاریم.

ساختار آدرس IP

آدرس های IP توسط سازمان IANA یا Internet Assigned Numbers Authority مدیریت می شوند و تعداد آنها تقریبا به چهار میلیارد میرسد. گاهی اوقات آدرس IP یک وب سایت با خراب شدن سخت افزاری وب سرور یا تغییر میزبان سایت توسط صاحب آن تغییر خواهد کرد که در اینصورت بدون dns، نمی توان به آدرس اینترنتی قدیمی با آیپی دسترسی پیدا کنید. پس برای مشاهده آن حتما باید آدرس IP جدید وب سایت را پیدا کنید. اما DNS از جزئیات آدرس IP مراقبت می کند و فقط باید نام دامنه را به یاد داشته باشید.

سرور DNS چیست؟

ابتدا با سرور آشنا می شویم که می توان گفت یک سرور، کامپیوتری در اینترنت است که خدماتی را به صورت آنلاین ارائه میدهد. به عنوان مثال، یک کامپیوتر که وبسایتی را میزبانی می کند و هنگام درخواست برای یک صفحه وب سایت، در پاسخ به درخواست شما، آن صفحه را برای شما بارگزاری می کند. انواع دیگر سرورها نیز وجود دارند. به عنوان مثال: سرورهای ایمیل(mail servers) و سرورهای پروتکل انتقال داده (FTP) که ارسال و دریافت فایل ها را آسان می کند.

به عنوان مثال وبسایت کالی بویز از DNSهای کلودفلر استفاده میکنید که میتوایند در زیر اطلاعات کامل آنرا ببینید:

C:\Users\yousef_vafaei>nslookup kaliboys.com
Name:    kaliboys.com
Addresses:  2606:4700:30:
          ۲۶۰۶:۴۷۰۰:۳۰::۶
          ۱۰۴٫۲۷٫۱۶۷٫۱۰۸
          ۱۰۴٫۲۷٫۱۶۶٫۱۰۸

Screenshot 332 - dns چیست؟ همه چیز درباره dns

DNS چگونه کار می کند؟

یک سرور DNS شامل رایانه هایی است که برای پیوستن به سرویس DNS ثبت نام کرده اند. در یک سرور دی ان اس، نام دامنه و آدرس های IP وجود دارند که در صورت درخواست از سرور، می تواند آدرس IP مربوط به نام دامنه را برای شما بارگزاری کند. همچنین در صورتی که آن اطلاعات را در خود نداشت، سعی خواهد کرد که از دیگر سرورهای DNS پیدا کرده و بارگزاری کند. بنابراین وقتی شما یک نام دامنه را در مرورگر خود وارد می کنید، مرورگر شما از یک سرور DNS می پرسد که چه آدرس IP برای این دامنه است و سرور DNS تلاش می کند تا آدرس آیپی آن بارگزاری کند.

what is a dns server 1024x512 - dns چیست؟ همه چیز درباره dns

مهم ترین DNS های موجود در جهان عبارتند از گوگل، کلودفلر، آمازون و… که در مقاله معرفی بهترین DNS ها به معرفی آنها پرداخته ایم.

Troubleshoot برای باز نشدن وبسایت ها

زمانی پیش می آید که اینترنت شما وصل می باشد اما هیچ سایتی باز نمی شود مشکل از چیست؟ شما برای پیدا کردن مشکل کافیست که در cmd ویندوز یا ترمینال لینوکس بنویسید.

Ping 8.8.8.8

اگر شما در اینجا پینگ داشته باشید ولی سایت ها باز نشود باید مطابق مراحل قبلی یک dns سرور به صورت دستی وارد کنید. اگر مشکل از dns باشد رفع میشود و سایت ها باز می شوند در شکل زیر پینگ را مشاهده می کنید.

Troubleshoot برای باز نشدن وبسایت ها

ترفند سازمانی برای مسدود کردن یک سایت

زمانی که dns بخواهد درخواستی را بپرسد همانطور که میدانید از dns سرور اصلی که در سازمان ما نصب شده است می پرسد و اگر درخواستی را پیدا نکند به سراغ dns سرور های دوم میرود.

حال فرض کنید مدیر شرکت از شما خواسته که سایت گوگل را ببندید تا کسی نتواند از آن استفاده کند شما چه کاری انجام میدهید به عنوان مدیر شبکه؟ از راحت ترین راه های بستن این است که شما یک رکورد dns با یک آی پی که قابل دسترس و استفاده نیست درست کنید و به محض ارسال درخواست شما هدایت می شوید به سایتی که آی پی قابل دسترس ندارد و اینگونه بسته می شود.

امیدوارم که این مطلب آموزشی مفید واقع شده باشد.

بیشتر بخوانید:

یوسف وفایی

فارغ التحصیل کارشناسی IT، علاقه مند به برنامه نویسی و علم امنیت، عاشق یادگیری حرفه های جدید، کنجکاو برای همه چیز، همچنین همیشه تلاش میکنم تا به هدفم برسم...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا