سیستم عامللینوکس

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس

لیست و ساختار دایرکتوری ها در لینوکس

همانطور که در ویندوز با درایوها آشنا هستید، در لینوکس نیز باید با ساختار دایرکتوری ها آشنا شوید. از آنجایی که توسعه لینوکس از یونیکس الهام گرفته شده است، بنابراین لینوکس از سلسله مراتب سیستم فایل مشابه یونیکس پیروی می کند. ساختار دایرکتوری ها در لینوکس همانند یک درخت می باشد که دایرکتوری ریشه ( / ) تنه درخت است و بقیه دایرکتوری ها از آن منشعب می شوند و شاخه محسوب می شوند.

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس

دایرکتوری ها عمدتا شامل سه نوع فایل هستند:

  1. فایل های عمومی: فایل های عمومی فایل های معمولی هستند که شامل داده های ASCII یا باینری هستند. فیلم ها، تصاویر، اسناد و غیره نمونه های رایج فایل های عمومی هستند.
  2. فایل های دایرکتوری: در لینوکس، دایرکتوری ها نیز به عنوان فایل هایی طبقه بندی می شوند که به عنوان فضای ذخیره سازی برای انواع فایل ها و دایرکتوری ها عمل می کنند.
  3. فایل‌های دستگاه: همانطور که در ویندوز با اتصال یک USB درایوی با عنوان F: یا G: ایجاد می شود، به طور مشابه، در لینوکس، USB و سایر اجزای سخت افزاری به صورت /dev/device_id نشان داده می شوند.

برای جابجایی بین دایرکتوری ها از دستور cd و برای بررسی محتوای آن ها از دستور ls استفاده می کنیم.

بیشتر بخوانید: آموزش دستورات پایه ترمینال لینوکس

همچنین اگر می خواهید درباره سیستم سلسله مراتبی لینوکس اطلاعات بیشتری کسب کنید، می توانید از دستور man hier استفاده کنید که سلسله مراتب سیستم فایل لینوکس را با جزئیات توصیف می کند.

1. دایرکتوری ریشه یا root (/)

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری ریشه یا root (/)

دایرکتوری ریشه که با یک اسلش رو به جلو (/) نشان داده می شود، همه دایرکتوری ها را در لینوکس ذخیره می کند. با زدن دستور ls در این دایرکتوری، لیستی از تمام دایرکتوری های موجود در دستگاه خود خواهید یافت. مسیر مطلق هر فایل از دایرکتوری ریشه می گذرد زیرا والد همه دایرکتوری های دیگر است.

2. دایرکتوری بوت (boot)

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری بوت (boot)

دایرکتوری بوت شامل فایل های مهم مورد نیاز بوت لودر است. فایل سیستم رم اولیه یا initramfs نیز در اینجا همراه با هسته ذخیره می شود. شما نباید با این دایرکتوری در دستگاه اصلی خود شوخی کنید :)) اگر می خواهید کاری انجام دهید حتما این کار را در یک ماشین مجازی انجام دهید.

3. دایرکتوری dev

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری dev

لینوکس همه چیز را به عنوان یک فایل در نظر می گیرد و سخت افزار نیز از این قاعده مستثنی نیست. دایرکتوری dev حاوی فایل‌های مجازی ویژه‌ای است که اجزای سخت‌افزاری مانند ماوس، صفحه‌کلید، دستگاه‌های ذخیره‌سازی و غیره را نشان می‌دهد که به سیستم شما متصل هستند.

4. دایرکتوری etc

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری etc

دایرکتوری etc شامل فایل های پیکربندی حیاتی سیستم مانند اسکریپت های راه اندازی، فایل های شبکه، فایل های مربوط به حساب کاربری و غیره است. شما باید فایل های پیکربندی را در دایرکتوری /etc ویرایش کنید تا تغییراتی در کل  سیستم ایجاد کنید.

5. دایرکتوری home

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری home

دایرکتوری home، دایرکتوری اصلی یک کاربر است. این دایرکتوری مشابه دایرکتوری C:/Users می باشد و شامل پیکربندی های خاص کاربر در داخل دایرکتوری هر کاربر است.

6. دایرکتوری bin

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری bin

این دایرکتوری حاوی دستورات سیستم و سایر برنامه های اجرایی است. دستور ls و سایر دستورات مفید دیگر که استفاده می کنید در دایرکتوری bin/ قرار دارد.

7. دایرکتوری opt

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری opt

دایرکتوری opt شامل بسته های نرم افزاری اختیاری برای تسهیل سازگاری بهتر برنامه های خاص است. هنگامی که یک برنامه شخص ثالث را نصب می کنید که در مخزن توزیع رسمی موجود نیست، کد نرم افزار آن در فهرست /opt ذخیره می شود.

8. دایرکتوری proc

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری proc

دایرکتوری proc/ یک سیستم فایل کاذب است که حاوی اطلاعاتی در مورد فرآیندها و پارامترهای هسته است. در هنگام راه‌اندازی با داده‌ها پر می‌شود و هنگامی که دستگاه لینوکس خود را خاموش می‌کنید پاک می‌شود.

این دایرکتوری همچنین اطلاعات سیستمی مانند میزان مصرف حافظه، اطلاعات پردازنده و غیره را در خود دارد.

9. دایرکتوری tmp

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری tmp

دایرکتوری tmp/ توسط سیستم و برنامه های کاربردی آن برای ذخیره فایل های موقت استفاده می شود. همچنین می توانید داده های موقت را در این پوشه ذخیره کنید، اما به یاد داشته باشید که با راه اندازی مجدد سیستم، داده ها حذف می شوند.

10. دایرکتوری root

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری ریشه

در لینوکس، هر کاربر یک پوشه خانگی جداگانه دارد و کاربر root نیز از این امر مستثنی نیست. دایرکتوری root/ پوشه اصلی کاربر اصلی است. شما نمی توانید بدون امتیازات superuser به این فهرست دسترسی داشته باشید.

11. دایرکتوری usr

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری usr

این دایرکتوری حاوی بیشتر فایل ها، کتابخانه ها، برنامه ها و ابزارهای سیستم است. همچنین bin/ به صورت نمادین به /usr/bin مرتبط است. همین امر در مورد دایرکتوری های /sbin و /lib نیز صدق می کند.

12. دایرکتوری var

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری var

دایرکتوری var فضای ذخیره سازی فایل های متغیر تولید شده توسط سیستم است و شامل لاگ ها، کش ها و غیره می باشد. داده‌های موجود در var/ به‌طور خودکار حذف نمی‌شوند، بنابراین sysadmin‌ها می‌توانند گزارش‌های سیستم را در صورت نیاز جمع‌آوری و بررسی کنند.

13. دایرکتوری media

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری media

هنگامی که یک دستگاه رسانه قابل جابجایی مانند درایو USB، CD یا DVD را متصل می‌کنید، لینوکس یک زیر شاخه در زیر /media ایجاد می‌کند که محتویات دستگاه در آن قرار گرفته است. این معمولاً به محض اتصال دستگاه به طور خودکار توسط سیستم انجام می شود. هنگامی که دستگاه را جدا می کنید، سیستم فهرست فرعی مربوطه را حذف می کند.

14. دایرکتوری mnt

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری mnt

دایرکتوری mnt/ برای نصب موقت دستگاه های ذخیره سازی در سیستم استفاده می شود. با این حال، برخی از توزیع های لینوکس نیز از /mnt به عنوان راه حل ذخیره سازی دائمی استفاده می کنند. برخلاف /media ، دستگاه ذخیره‌سازی به‌طور خودکار در /mnt توسط سیستم نصب نمی‌شود. Sysadmin ها باید به صورت دستی یک دستگاه ذخیره سازی را نصب کنند و جدول سیستم فایل را متناسب با آن پر کنند.

15. دایرکتوری lib

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری lib

دایرکتوری lib مجموعه ای از کدهای از پیش کامپایل شده است که باینری های اجرایی می توانند از آن استفاده کنند. در لینوکس، دایرکتوری lib/ به عنوان فضای ذخیره سازی برای تمام کتابخانه های مورد نیاز باینری ها می باشد.

16. دایرکتوری sys

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری sys

دایرکتوری sys/ حاوی اطلاعاتی در مورد اجزا و درایورهای مختلف سیستم است. این شبیه به /proc است اما ساختار متفاوتی دارد. Sysadmin ها از /proc و /sys به صورت متقابل برای جمع آوری داده ها استفاده می کنند.

17. دایرکتوری run

ساختار دایرکتوری ها در لینوکس - دایرکتوری run

دایرکتوری /run اطلاعات سیستم را از زمان بوت ثبت می کند. می‌توانید اطلاعاتی درباره دیمون‌هایی که در حال اجرا هستند، کاربرانی که وارد سیستم شده‌اند و موارد دیگر پیدا کنید. داده های ذخیره شده در پوشه /run می تواند به شما ایده ای درباره نحوه استفاده از منابع سیستم از زمان راه اندازی بدهد.

پیکربندی فایل ها و پوشه ها در لینوکس

اکنون که با ساختار دایرکتوری ها در لینوکس آشنا شدید، می توانید فایل ها و پوشه های دستگاه لینوکس خود را برای ایجاد یک محیط شخصی سازی شده و امن تر پیکربندی کنید.

بیشتر بخوانید:

منبع
makeuseof

یوسف وفایی

فارغ التحصیل کارشناسی IT، علاقه مند به برنامه نویسی و علم امنیت، عاشق یادگیری حرفه های جدید، کنجکاو برای همه چیز، همچنین همیشه تلاش میکنم تا به هدفم برسم...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا