آموزش

تفاوت بین هارد SATA و SSD

تفاوت بین هاردهای SATA و SSD

هنگامی که صحبت از فضای ذخیره سازی دیتا در یک کامپیوتر می شود منظور همان دیسک سخت یا هارد دیسک از نوع HDD و SATA و SSD می باشد. هارد دیسک ها در واقع صفحات فلزی با سطح مغناطیسی هستند که بخش عمده ای از داده های شما را ذخیره می کنند.

زمانی که کامپیوتر بخواهد به داده های موجود در هارد دیسک دسترسی پیدا کند قطعه ای با نام هد که دارای سر سوزنی شکل بوده و عمل خواندن و نوشتن را در محل های قرار گیری داده ها انجام می دهد. اعداد و حروف مندرج بر روی هارد دیسک به منزله نمایش نوع هارد دیسک از لحاظ ساتا بودن یا ide بودن و نمایش ورژن ساتا نیز می باشد و همینطور سرعت هد خواندن و نوشتن و قدرت موتور هارد که می تواند 4500RPM یا 7200 باشد و اینکه هارد سه اینچ یا پنج اینج است را به همراه تعداد سیلندرهای هارد نشان می دهد.

هارد داخل کیس کامپیوتر که از نوع مدل 3.5 اینچی می باشد که جزء هارد اینترنال یا داخلی محسوب می شود و مدل 2.5 اینچ مختص لبتاب بوده و نوعی اکسترنال شناخته می شود و اتصال اینگونه هاردها از طریق کابل USB یا IDEA و یا SATA انجام می پذیرد و البته مبدل هایی برای تبدیل نوع هاردها نیز وجود دارد که عمل تبدیل بین آنها مثل ساتا به USB را فراهم می سازد.

تفاوت بین هاردهای SATA و SSD
تفاوت بین هارد SATA و SSD

هاردهای SATA

SATA مخفف Serial Advanced Technology Attachment است. نوعی دستگاه ذخیره سازی انبوه یا همان هارد دیسک است که رابط ساتا امروزه جایگزین کابل های قدیمی ATA یا IDE بوده و از کابلهای ریبون با پنهای کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و اسمبل کردن آن به خاطر داشتن سوکت بست دار در کامپیوتر آسان است.

برای سرعت بخشیدن انتقال اطلاعات بین هارد و کامپیوتر در سال 2003 این هارد ها پا به عرضه گذاشتند که سرعت متوسط انتقال داده در هاردهای ساتا به 150mb بر ثانیه می رسد در گذشته به این گونه هارد PATA گفته میشد که P همان Parallel است به بعدها حرف P به S یعنی Serial به این معنی که پشت سرهم و متوالی کار می کند و سریعتر از هاردییست که به صورت موازی کند. در کارکرد موازی برای صرفه جویی در وقت چندین کار به صورت موازی و همزمان انجام میشد ولی در حالت متوالی یا پی در پی ابتدا یک کار آغاز می شود سپس کار دیگر انجام میگرفت.

هاردهای SATA
هارد SATA

معرفی کابل و پورت ساتا(SATA)

در واقع همان کابلی است که یک سر آن به هارد و یک سر دیگر آن به مادربورد وصل می شود و به شکل L می باشد. اگر مادربورد شما ساتا باشد از این کابل برای متصل کردن هارد و دی وی دی رایتر به مادربورد استفاده می شود. همچنین اگر IDE باشد از از کابل IDE استفاده می شود. به قدری این تکنولوژی پیشرفت کرد که نسل های بعدی آن یعنی SATA2 و SATA3 هم ساخته شدند که از سرعت مطلوبی برخوردار هستند.

معرفی کابل و پورت ساتا(SATA)

دیسک های خشک (SSD)

هاردهای ssd یا حافظه های حالت جامد امروزه نسل پیشرفته حافظه های جانبی می باشند. هیچگونه دیسک گردان و متحرکی درون این حافظه ها وجود ندارد و همین امر تفاوت اصلی آن با دیگر هاردها مقطعات به کار رفته شده همانند سایر مموری ها دارای مدارات مجتمعی هستند و اطلاعات موجود را با سرعت بالایی می خوانند.

معرفی کابل و پورت ساتا(SATA)

این گونه هاردها در برابر ضربه مقاوم بوده و نسبت به سایر ذخیره سازها در کارکرد بی صدا و بدون استفاده از برق می توانند داده ها را در خود ذخیره کنند. اطلاعات در ssd به صورت بلوک های مخصوص ذخیره و نگهداری می شوند و هر وقت کامیپوتر به داده خاصی در هارد نیاز داشته باشد سریعا آن را یافته و در اختیار رایانه می گذارد. بالاترین کارایی SSD عمل دسترسی به داده ها بدون دخالت واسطه و به صورت مسقتیم می باشد. همین امر باعث افزایش سرعت دسترسی در این گونه هاردها شده؛ و بخاطر همین یکی از مزیت های SSD نسبت به هارد دیسک های سنتی محسوب می شود.

هارد SSD به چند روش می تواند سرعت یک کامپیوتر را افزایش دهد.

  • کاهش زمان بالاآمدن سیستم یا بوت
  • اجرای سریع نرم افزارها
  • ایجاد اسناد جدید و ذخیره آنها در رایانه بدون اتلاف زمان و سرعت در انتقال و کپی فایل ها
  • و…

منتظر نظرات و پیشنهادات شما در کامنت ها هستیم.

سیدحسن وحیدی

کارشناسی مهندسی تکنولوژی نرم افزار، علاقمند به دنیای شبکه های کامپیوتری،معرفی مسیر و نقشه راه سطوح مختلف از ورود به شبکه تا امنیت ویژه افراد علاقمند و جویای دانش کامپیوتری. به همه کسانی که در این راه قدم بر میدارند و در نشر دانش خود بی دریغ کوشا هستند ارادت و احترام ویژه دارم. دوره های تخصصی سپری شده ,Network+,CCNA,LPIC,CEH,PWK

‫4 دیدگاه ها

  1. تشکر از شما کاشکی مقاله ایی در همین موضوع برای انتخاب هاست مینوشتین مثلا چرا اس اس دی باشه هارد هاست و اینا

  2. هارد های ssd محدودیت رید و رایت دارن و پس از مدتی که کنتور این عمل به پایان میرسد از کار می افتد ، بازیابی و ریکاوری هم نمیشود

    1. علاوه بر اینکه بازیابی سخت و گاها ناممکن است
      قیمت های عجیب و بسیار بالایی نسبت به hdd ها دارند

  3. از معایب هاردهای SSD بازیابی بسیار مشکل حتی در موارد هاردهای جدیدتر در حال حاضر غیر ممکن می باشد!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا