شبکه

مدل osi چیست و وظایف لایه های مدل osi چیست؟

مدل osi چیست؟

برای جلوگیری از طراحی شبکه ها به صورت سلیقه ای و به تبع آن پیچیده تر شدن ارتباطات شبکه ای، سازمان جهانی استاندارد مدل ۷ لایه ای (مدل osi) را برای ارتباطات شبکه ای ارائه نمود. در این مقاله با وظایف لایه های مدل osi آشنا خواهید شد.

مسائل و مشکلات طراحی شبکه ها

برای طراحی مجموعه قوانین یک شبکه کامپیوتری مسائل و مشکلات بسیار گسترده و متنوعی وجود دارد که برای دست یافتن به یک ارتباط مطمئن و قابل اعتماد بین دو ماشین باید به گونه ای حل شود. این مسائل و مشکلات همگی از یک جنس نیستند و منشأ و راه حل مشابهی نیز ندارند.

برخی از آنها توسط سخت افزاری و بخشی دیگر با تکنیک های نرم افزاری قابل حل است. برخی از این مسائل و مشکلات عبارتند از:

  • چگونگی ارسال و دریافت بیت های اطلاعات که آیا به صورت سیگنال الکتریکی، الکترومغناطیسی و یا نوری باشد که معمولاً با توجه به کانال ارتباطی یکی از این روش ها انتخاب می شود.
  • ماهیت انتقال اطلاعات چگونه باشد که در این بخش سه روش مختلف مطرح می گردد. ارتباط یک طرفه مانند رادیو و تلویزیون، ارتباط دوطرفه غیرهم زمان مانند بیسیم، ارتباط دوطرفه همزمان مانند خطوط تلفن.
  • مسألۀ خطا و وجود Noise در کانال های ارتباطی بدین معناست که ممکن است در حین ارسال داده ها روی کانال فیزیکی بخشی از بیت ها دچار خرابی شوند. بنابراین باید خطای موجود تشخیص داده شده و اصلاح شود و در صورت عدم امکان اصلاح مجدداً ارسال گردد.
  • با توجه به اینکه در شبکه ها ممکن است مسیرهای گوناگونی بین مبدأ و مقصد وجود داشته باشد پیدا کردن بهترین مسیر و هدایت بسته ها به سمت مقصد از کارهای مهم و پیچیده محسوب می شود.
  • ممکن است گیرنده به دلایلی نتواند با سرعتی که فرستنده اطلاعات را ارسال می کند آنها را دریافت نماید. بنابراین تکنیک ها و روش های هماهنگی بین فرستنده و گیرنده از کارهای مهم به حساب می آید.
  • با توجه به اینکه ماشین های بسیاری به عنوان فرستنده و یا گیرنده در یک شبکه وجود دارند حل کردن مشکلات ازدحام، تداخل، تصادم، حائز اهمیت است.

اصول طراحی قوانین شبکه ها (پروتکل)

  • هر لایه وظیفه مخصوص به خود را دارد و لایه ها بر اساس ماهیت کاریشان ایجاد می شوند.
  • وظیفه هر لایه باید با توجه به قراردادها و استانداردهای جهانی مشخص شود.
  • تعداد لایه ها نباید آنقدر زیاد باشد که تمایز لایه ها با توجه به سرویس های آنها مشکل شود و نه آنقدر کم باشد که وظیفه و خدمات یک لایه پیچیده و نامشخص گردد.
  • هر لایه به لایه بالاتر سرویس میدهد و به جزئیات لایه های زیرین توجهی ندارد.
  • مرزهای هر لایه به گونه ای انتخاب شود که جریان اطلاعات بین لایه ها حداقل باشد.

وظایف لایه های مدل osi

مدل osi چیست؟

ما OSI model را از لایه فیزیکی تا لایه اپلیکیشن که مستقیماً به کاربر نهایی سرویس می‌دهد را توصیف می‌کنیم.

لایه های مدل osi عبارتند از:

  1. (Physical) فیزیکی
  2. (Data Link) اتصال داده
  3. (Network) شبکه
  4. (Transport) انتقال
  5. (Session) جلسه
  6. (Presentation) نمایش یا ارائه
  7. (Application) کاربرد
لایه فیزیکی (Physical)

وظیفه اصلی در این لایه انتقال بیت ها به صورت سیگنال های الکتریکی و ارسال آن بر روی کانال ارتباطی است. واحد اطلاعات در این لایه بیت است و برخی از پارامترهایی که در این لایه مد نظر قرار می گیرند عبارتند از:

  • ظرفیت کانال ارتباطی
  • نرخ انتقال اطلاعات…

اتصال داده یا پیوند داده (Data Link)

در این لایه با استفاده از مکانیزم های کشف و کنترل خطا فرآیندی صورت می گیرد تا اطلاعات بدون خطا و مطمئن به مقصد برسد. در این لایه اشکالات کشف شده اصلاح می گردد و در صورتیکه نتوان اطلاعات را اصلاح نمود تدابیری اتخاذ م یگردد تا اطلاعات مجدداً ارسال شود. همچنین یکی دیگر از وظایف این لایه کنترل جریان ترافیک است و سعی می شود هماهنگی بین فرستنده سریع و گیرندۀ کُند بوجود آید. واحد اطلاعاتی در این لایه Frame است.

لایه شبکه (Network)

از آنجایی که بین دو ماشین در شبکه مسیرهای گوناگونی وجود دارد این لایه وظیفه دارد مسیر هدایت اطلاعات به مقصد درست را تعیین نماید. در این لایه تدابیری اندیشیده می شود تا از ازدحام و تداخل جلوگیری شود. واحد اطلاعاتی در این لایه Packet است.

لایه انتقال (Transport)

در این لایه بر اساس خدمات لای ههای زیرین یک سرویس انتقال بسیار مطمئن (اتصال گرا) ارائه می شود. همچنین تقسیم پیام های بزرگ به بسته های اطلاعاتی کوچکتر و بازسازی بسته های اطلاعاتی و تشکیل یک پیام کامل، از وظایف این لایه محسوب می شود. واحد اطلاعاتی در این لایه قطعه (Secment) است.

لایه جلسه (Session)

وظیفۀ این لایه فراهم آوردن شرایط یک نشست (مانند ورود به سیستم از راه دور، احراز هویت طرفین و مواردی این چنینی) می باشد. برخی از این وظایف عبارتند از: برقراری و مدیریت یک جلسه یا نشست، مشخص نمودن اعتبار پیامها و اتمام جلسات و…

لایه نمایش یا ارائه (Presentation)

در این لایه وظایفی مانند فشرده سازی فایل ها، رمزگشایی و رمزنگاری اطلاعات، تبدیل کدهای مختلف به یکدیگر و به عبارتی تمامی کارهایی که مربوط به چگونگی نمایش اطلاعات می باشد، در این لایه انجام می شود.

لایه کاربرد (Application)

در این لایه از مدل osi استاندارد مبادله پیام بین نرم افزارهایی که در اختیار کاربر بوده و به نحوی با شبکه در ارتباط هستند تعریف می شوند. این لایه شامل استانداردهایی نظیر: انتقال نام ههای الکترونیکی، دسترسی به بانک های اطلاعاتی از راه دور، مدیریت شبکه و مواردی این چنینی می باشد.

یوسف وفایی

فارغ التحصیل کارشناسی IT، علاقه مند به برنامه نویسی و علم امنیت، عاشق یادگیری حرفه های جدید، کنجکاو برای همه چیز، همچنین همیشه تلاش میکنم تا به هدفم برسم...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا