آموزش

نشانه های خرابی هارد دیسک

5 نشانه از خرابی هارد دیسک که باید در صورت مشاهده آن را جدی بگیرید.

5 نشانه خرابی هارد دیسک

در این مقاله از وبسایت کالی بویز تصمیم داریم به بررسی نشانه هایی بپردازیم که در صورت مشاهده آن ها باید به بررسی هارد دیسک سیستم و فضای ذخیره سازی آن بپردازید.

هیچ دستگاه الکترونیکی وجود ندارد که عمر بی پایانی داشته باشد و همه آنها روزی از کار می افتند و خراب می شوند، اگرچه جایگزینی دستگاه خراب با مدل جدید ممکن است برای بعضی ها کار ساده ای باشد اما برای همه اینطور نیست.

از طرفی آسیب دیدن بعضی از بخش ها ممکن است خسارات جبران ناپذیری را برای ما به جای بگذارد. در کامپیوترهایی که به فضای ذخیره سازی مدرن متکی هستند، حافظه های SSD دوام بیشتری نسبت به HDD دارند چون حافظه های SSD قطعات متحرک ندارند و در مقابل ضربات و شوک های ناگهانی آسیب پذیر نمی باشند.

برای مطالعه بیشتر میتوانید مقاله “تفاوت بین هارد SATA و SSD” را مطالعه کنید.

اما به معنای این نیست که حافظه های SSD عمری همیشگی دارند، بلکه آن ها نیز روزی از کار می افتند.

خب بریم سر اصل مطلب:) در اینجا ما چند نشانه از خرابی هارد دیسک را برای شما ذکر می کنیم که در صورت مشاهده آن ها باید به فکر تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات هارد دیسک خود باشید.

1. تولید صداهای غیر عادی نشانه خرابی هارد دیسک

درایوهای ذخیره سازی مدرن دیسک سخت (HDD) با قدرت تحمل زیادی تولید می شوند. با داشتن صفحاتی که هزار دور در دقیقه می چرخند و دارای بازوهایی هستند که بر حسب میلی ثانیه به عقب و جلو حرکت می کنند.

می توان گفت این دیسک های سخت طوری طراحی شده اند که تقریبا بدون تولید سر و صدا کار کنند.

ممکن است هنگام کار کردن هارد دیسک صداهای چرخش ضعیف و صدای کلیک هارد دیسک را بشنوید. اما اگر صدای مربوطه از حالت عادی بلندتر شد نشان دهنده خطر خرابی هارد دیسک می باشد.

حافظه HHD
تولید صداهای غیر عادی در هارد دیسک

چنین نشانه هایی را نباید نادیده گرفت. شاید به نظر نیاد که مشکلی وجود دارد ولی می تواند برای هارد دیسک بسیار خطرناک باشد و ممکن است کاملا خراب شود.

در این مورد هیچ کاری نمی توانید انجام دهید، فقط می توانید از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان تهیه کنید و در زمانی مناست قطعه خراب را با قطعه جدید جایگزین کنید.

نوع دیگری از درایوها که “درایو های ذخیره سازی نوری” نامیده می شوند، مانند : DVD-ROM یا درایوهای دیسک سخت Blu-ray هستند که موقع کار صدای بیشتری نسبت به انواع قبل تولید می کنند و در این مدل حتما باید صدایی را موقع کار کردن درایو شنید.

این صدای تولید شده ناشی از صدای حرکت موتور، چرخش دیسک و صدای هوای ناشی از حرکت آن می باشد. اما این مدل درایوها آستانه تحمل کمتری نسبت به درایو های دیسک سخت دارند و عمر آن ها زودتر به پایان می رسد.

DVD-ROM

خوشبختانه چون داده ها در یک حافظه ذخیره سازی قابل حمل ذخیره می شوند. تولید سر و صدا نباید باعث از بین رفتن اطلاعات شود. بر اساس اطلاعات موجود و با توجه به شرایط گفته شده، خرابی دیسک به گونه ای است که در نهایت باعث از کار افتادن دیسک می شود.

اما باید به این نکته توجه کنید اگر درایو HDD شروع به تولید سر و صداهای غیر عادی کند باید آن را جدی بگیرید و نباید از آن بگذرید، باید آن قطعه خراب را هر چه سریعتر با قطعه جدید تعویض کنید.

همه سیستم های ذخیره سازی شامل قطعات متحرک و گردان نیستند. دستگاه هایی مثل فلش کارت های SD، حافظه های USB و SSD ها فقط  با یک تراشه الکترونیکی کار خود را انجام می دهند و شما نباید از این مدل حافظه های صدایی بشنوید.

حافظه SSDدر آخر می توان گفت هر گونه حافظه ذخیره سازی ای که در کامپیوتر خود دارید نباید صداهای غیرعادی تولید کند. بهترین کاری هم که می توانید در این باره انجام دهید تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات مهم سیستم است.

2. غیب شدن ناگهانی اطلاعات

در اینجا صحبت بر سر ایمن نگه داشتن داده ها است! یکی دیگر از نشانه های خرابی درایو ذخیره سازی از بین رفتن یک یا چند پرونده دانست. حتما می دانید اطلاعات به صورت جریان های پیوسته ذخیره نمی شوند، بلکه آن ها در بلوک هایی از حافظه قرار می گیرند.

این بلوک ها ممکن است از نظر فیزیکی در محیط درایو در کنار یکدیگر باشند یا اینکه به صورت پراکنده وجود داشته باشند. از بین رفتن یکی از این بلوک ها باعث نابود شدن چند بیت از اطلاعات می شود. هنگامی که به دنبال فایل می گردید سیستم عامل سعی می کند تمام بلوک های تشکیل دهنده آن پرونده را پیدا کند.

بدون مجموعه کامل داده ها پرونده ناقص است و ممکن است سیستم عامل آن را خراب گزارش کند یا اعلام کند نمی تواند تمام اطلاعات مربوطه را پیدا کند.

NAND
غیب شدن ناگهانی اطلاعات در هارد دیسک

شرکت های تولید کننده SSD برای کاهش مشکلات ترفندهای زیادی را به کار می گیرند. معمولا طول عمر حافظه های USB کمتر از SSD است و خراب شدن آن ها بدون هیچ گونه نشانه و علامتی می باشد.

به محض اینکه یک درایو شروع به از دست دادن اطلاعات کرد باید آن را تعویض کرد. البته برای اطمینان بیشتر بهتر است همیشه از اطلاعات خود نسخه پشتیبان داشته باشید.

نکته مهم: هرگز از حافظه هایی مثل فلش مموری برای نگهداری نسخه پشتیبان استفاده نکنید. برای این کار بهتر است سراغ HDD یا فضای ذخیره سازی ابری بروید.

3. کاهش سرعت عملکرد سیستم

مشاهده اختلال در عملکرد فضای ذخیره سازی دلیل بر خراب بودن حتمی آن نیست. اما وجود اختلال های کلی می تواند نشانه خرابی درایورهای دستگاه شما باشد.

سخت افزارهایی مثل پردازنده مرکزی، رم و پردازنده گرافیکی به مرور زمان کند نخواهند شد، اما ممکن است باز بودن تعداد زیادی برنامه در پس زمینه و شلوغی سیستم عامل پس از سال ها باعث ایجاد تغییرات جدی در عملکرد این قطعات ایجاد کند.

اگر هنگام کار کردن با سیستم احساس کند بودن عملکرد آن را دارید، یعنی سیستم عامل برای باز کردن برنامه ها نیاز به صرف زمان زیادی دارد احتمال خرابی هارد دیسک یا SSD وجود دارد.

Slow system

4. بوت شدن درایو

اکثر کسانی که با کامپیوتر سر و کار دارند با این موضوع آشنا هستند و تقریبا یک موضوع معمول می باشد.

ممکن است در یک روز به صورت عادی و معمولی از سیستم خود استفاده کرده اید اما در روز بعد هنگام روشن کردن سیستم به جای ظاهر شدن لوگوی سیستم عامل با پیغام “دیسک بوت را وارد کنید و سپس یک کلید را فشار دهید” روبرو می شوید. (Insert Boot Disk and Press any Key)

معمولا در این حالت صفحه نمایشگر تیره است و شاید توضیحاتی نیز داشته باشد. اگر بایوس جدیدی نصب شده باشد می تواند یکی از دلایل نمایش این پیغام باشد. اما اگر هیچ گونه آپدیتی انجام نشده باشد، احتمال زیاد با خرابی حافظه ذخیره سازی روبرو خواهید بود.

در صورت بروز این مشکل می توانید اطلاعات خود را بازیابی کنید اما کار معقول آن است که از اطلاعات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید و یک حافظه ذخیره سازی جدید برای سیستم خود بخرید.

5. مشاهده خطا در ماتریس

این آخرین نشانه ای است که درباره آن صحبت می کنیم. این نشانه ممکن است دلیل محکمی برای خرابی هارد دیسک شما نباشد. در سیستم عامل ویندوز علت نمایش صفحه BSOD این است که دستگاه به صورت عادی توانایی ادامه کار را ندارد.

BSOD
مشاهده خطا در ماتریس دلیلی برای خرابی هارد دیسک

در آخرین نسخه های ویندوز در صورت بروز این مشکل در پایین صفحه یک کد QR را مشاهده خواهید کرد که می تواند کار شما را اندکی راحتتر کند.

با اسکن این کد توسط گوشی همراه یک صفحه وب نمایش داده می شود که در مورد منبع و علت بروز این مشکل به شما اطلاعاتی را نمایش می دهد.

نمایش این صفحه می تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد، اما یکی از دلایل آن خرابی فضای ذخیره سازی است.

این مقاله نیز به پایان رسید! امیدوارم برای شما خواننده گرامی مفید بوده باشد:)

محمود احمدی

در حال یادگیری...

‫3 دیدگاه ها

  1. سلام من یه هارد اکسترنال دارم . بعد تقریبا 2 سال استفاده ، الان وقتی به دیوایس ویندوز میزنم اخطار فورمت میاد . ولی به دیوایس اندروید یا به تلویزیون میزنم همه اطلاعات میاد . چیکار کنم اطلاعاتم ضروریه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا