آموزش

مقایسه انواع هارد دیسک های HDD، SSD و NVMe

مقایسه انواع هارد ها ؛ معایب و مزایا

حتما اتفاق افتاده که هنگام خرید لپ تاپ، قطعات داخلی کیس، سرور و غیرده اسم هارد را بارها و بارها شنیده باشید و مستحضر هستید که هارد یکی از 4 قطعه کلیدی در اسمبل کردن سیستم های کامپیوتری و در حقیقت همان قطعه ذخیره ساز اطلاعات و دیتا در درون خود است. اما ما امروز قصد نداریم از تاریخچه و نحوه ریزکارکرد این قطعه با شما صحبت کنیم؛ بلکه سعی داریم تا به مقایسه انواع هارد دیسک های HDD، SSD و NVMe بپردازیم.

هارد ها در حالت کلی به دو نوع دیسکی و غیر دیسکی تقسیم بندی می شود؛ برای مثال CD یا DVD نمونه ای از هارد ها و حافظه های ذخیره سازی دیسکی هستند. اما برای دسته دوم که همان هارد های غیردیسکی هستند میتوان فلش مموری ها را مثال زد. چند نمونه از حافظه هایی که نامبرده شد نمونه ساده ای از هارد های دیسکی و غیر دیسکی بود اما بیاید این مسئله را کمی با جزئیات بیشتری بررسی و تشریح کنیم.

هارد HDD

HDD بصورت کلی مخفف عبارت Hard Disk Drive است و در واقع همان هارد های دیسکی را شامل میشود. منظور از عبارت Hard Disk Drive درایو دیسک سخت است. این نوع هارد ها اطلاعات و دیتا را بصورت مغناطیسی و بوسیله یک دیسک گردان روی دیسک های موجود در درون خود ذخیره میکنند. جالب است بدانید که اولین هارد توسط کمپانی IBM در ۱۳ سپتامبر ۱۹۵۶ معرفی شد و میتوانست سرجمع 5 میلیون کاراکتر را درون خود ذخیره کند. در حقیقت این تکنولوژی حدودا 60 ساله است.

 

اولین هارد کمپانی IBM
اولین هارد کمپانی IBM

امروزه متوسط ظرفیت این هارد دیسک ها حدودا 3 ترابایت می باشد.

هارد hdd

مسئله دیگری که در هارد های HDD مطرح است و به وفور دیده میشود این است که مطمئنا این نوع حافظه های ذخیره ساز میتوانند دیتایی با ظرفیت بیشتر را در نسبت به فلاپی دیسک های در خود جای دهند و سرعت به مراتب بالاتری داشته باشند.

حال از مبحث معرفی هارد دیسک ها که عبور کنیم به بحث کارکردشان میرسیم. همانطور که اشاره شد این نوع تکنولوژی با وجود قدیمی بودن همچنان در حال ارتقا و البته استفاده گسترده سازمانی – خصوصی میباشد. خالی از لطف نیست که بدانید سرعت این نوع هارد ها بر اساس چرخش دیسک در یک دقیقه محاسبه میشود و به چندین دسته مختلف تقسیم بندی میشوند مثل 5400 ، 7200 و غیره.

هارد SSD

هارد SSD

اما از هارد های HDD که بگذریم به هارد های SSD یا همان Solid Sata Drivers میرسیم. اگر بخواهیم به اصل نوع کارکرد و تفاوت این نوع هارد ها با هارد های دیسکی اشاره کنیم، در این نوع هارد ها هیچ بخش مکانیکی ای بر خلاف هارد های HDD وجود ندارد و همین مسئله باعث شده تا هارد های SSD نسبت به هارد های HDD مقاوم تر و حداقل 4 برابر سریعتر باشند.

در حقیقت هارد های SSD نوع بروز و پیشرفته فلش مموری ها میباشند که در حال حاضر بصورت داخلی (Internal) درون کیس قرار میگیرند. این هارد ها بر اساس Nor یا Nand کار میکنند که تراشه وار درکنار هم قرار گرفته اند و از آنجایی که عملیات read/write در این هارد ها صورت نمیگیرید سرعت به مراتب بالاتری نسبت به همتاهای خود خواهند داشت.

اگر بخواهیم موارد دیگر این هارد را مورد بررسی قرار دهیم میتوانیم روی بحث مکانیکی نبودن کارکرد بیشتر مانور دهیم؛ مکانیکی نبودن کارکرد این هارد باعث شده تا انرژی کمتری مصرف کند، حرارت و آلودگی صوتی کمتر تولید کند و در نتیجه عمر بیشتری نسبت به رقبای خود (حداقل هارد های HDD) داشته باشد. از طرفی همه این موارد باعث شده اند تا این نوع هارد ها قیمت به مراتب بالاتری نسبت به هارد های دیسکی داشته باشند.

اما گذشته از این مسائل هارد های SSD در کل به دو دسته SATA – M2 تقسیم بندی میشوند که میتوان گفت هارد های M2 سرعت به مراتب بیشتری نسبت به نوع SATA خود دارند.

هارد NVMe

هارد NVMe

NVMe مخفف عبارت Non-volatile Memory Express می باشد. در حالت کلی NVMe یک پروتکل ارتباطی است که توسط شرکت هایی مثل سامسونگ ارائه شده است. از نظر ظاهری این هارد ها با هارد های SSD M2 تفاوت بسیاری ندارند حتی درگاه های ارتباطیشان نیز شبیه یکدیگر است اما یک مسئله باعث شده تا این نوع هارد سرعت شگفت انگیز تری نسبت به هارد SSD داشته باشد و آن استفاده از درگاه PCI می باشد.

استفاده از این درگاه نه تنها روی سرعت انتقال دیتا تاثیر مستقیم دارد بلکه با CPU و RAM نیز سازگاری بیشتری دارد. موارد دیگری همچون اجرای چندین دستور بصورت موازی نیز باعث افزایش کارایی و سرعت در این نوع هارد ها می باشد و حتی مستندات موجود به اجرای متوسط 64K دستور بصورت همزمان نیز اشاره کرده اند. این اعداد و ارقام بصورت متوسط در هارد های SSD فقط 256 دستور است. لازم به ذکر است که این هارد ها سرعت توان عملیاتی (i/o) در یک ثانیه تا 12 برابر افزایش میدهد.

با توجه به مطالب گفته شده در بالا، میتوان به این نتیجه رسید که هاردهای NVMe سریع تر از هاردهای ssd بوده و این نوع هارد هم سریع تر از Hdd میباشد که تصویر زیر به وضوح آن را نشان میدهد.

مقایسه انواع هارد

امیدوارم از مقاله مقایسه انواع هارد دیسک کالی بویز لذت برده باشید.

امیررضا ایزدی

مدرس ، مشاور ، توسعه دهنده و برنامه ساز فناورانه | علاقه مند به یادگیری و مطالعه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا