آشنایی با برنامه Cisco Packet Tracer
cisco packet tracer یک نرمافزار گرافیکی است که برای تمامی سیستم عامل ها ارایه شده است. کارایی این برنامه شبیه سازی بصری در حیطه شبکه های کامپیوتری است که به کاربر امکان طراحی و ساخت توپولوژی های شبکه و تقلید آنها از دنیای واقعی را میدهد.
این نرمافزار به کاربر اجازه میدهد تا محیط پیکربندی روتر ها و سوییچ های سیسکو را به صورت رابط دستوری خطی شبیه سازی کند، کاربر میتواند شبکه یا کامپیوتر های شبیه سازی شده را از شبکه حذف یا اضافه کنند. این نرمافزار در حقیقت برای دانشآموزان دوره CCNA تمرکز دارند تا دانش آموزان برای آموزش در این دوره از این نرمافزار استفاده کنند. این برنامه یک ابزار آموزشی است که به کمک دانش آموزان آمده تا ایده های اساسی و بنیادی در CCNA را پیاده کند.
Cisco Packet Tracer |
|
توسعه دهنده | Cisco Systems |
نسخه پایدار | 7.3.0 |
سیستم عامل | Linux, Android 4.2+, IOS 8+, Microsoft Windows, macOS |
پلتفرم | Windows, Linux, Android(OS), IOS, macOS |
قابل دسترس به زبان | English |
وب سایت |
https://netacad.com/courses/packet-tracer |
نگاه اجمالی به cisco packet tracer
نرمافزار Packet Tracer هم در لینوکس و هم در ویندوز و همچنین در سیستم عامل مک نیز میتواند اجرا شود. نسخه های پلتفرم اندروید و آي او اس نیز عرضه شده اند. این نرمافزار به کاربر این امکان را میدهد تا به وسیله کشیدن و رها کردن انواع توپولوژی های شبکه را بسازد. این کار با استفاده از دستگاه های شبیه سازی شده در داخل برنامه همانند انواع روتر و سوییچ و دیگر دستگاه های بستر شبکه، انجام میگیرد.
بر قراری ارتباط فیزیکی از طریق کابل ها در محیط برنامه صورت میگیرد که با آیتم موجود میتوان از آن استفاده نمود. این نرمافزار انواع پروتکل های لایه کاربرد همانند RIP, OSFP, EIGRP, BGP را شبیه سازی میکند.
در مواقعی نیز از این نرمافزار برای شبیه شبکه کامپیوتزی استفاده میشود که Packet Tracer نیز به همکاری میپردازد. از نسخه ۵ به بعد نیز این نرمافزار از قابلیت چندین کاربری نیز پشتیبانی میکند که به چندین کاربر اجازه میدهد تا چندین توپولوژی شبکه را به هم متصل کنند که همانند یک شبکه واحد کامپیوتری عمل کند. این نرمافزار همچنین میتواند برای مدرس قابلیتی را فراهم کند که به دانش آموزان خود تکالیف خانگی بدهد تا دانش آموزان آنها را تکمیل و ارایه دهند. شرکت سیسکو بر این باور است که نرمافزار Packet Tracer یک تجربه عالی برای یادگیری شبکه است.
نقش cisco packet tracer در آموزش
نرمافزار Packet Tracer به دانش آموز این امکان را میدهد تا شبکه های پیچیده و بزرگی را طراحی کنند که در صورت پیاده سازی فیزیکی و سخت افزاری هزینه های هنگفتی را در بر دارد. بطور معمول نرمافزار Packet Tracer توسط آکادمی CCNA استفاده میشود و دانشآموزان میتوانند بطور رایگان از این نرمافزار استفاده کنند. اگرچه با محدودیت شرکت های سیسکو در خصوص روتر ها و سوییچ ها، فقط میتوان برای اهداف آموزشی از این نرمافزار استفاده کرد.
نرمافزار به تنهایی فقط تنها محدودی از ویژگی های نسخه سیستم عامل سیسکو را شامل میشود. نرمافزار Packet Tracer برای ابزاری هایی که به صورت ماژولی ارایه میشوند مناسب نیست که به معنی محدودیت در دستورات پشتیبانی شونده در سیستم است، که شما نمیتوانید برای تمرین از تمام ویژگی های دستورات IOS سیسکو استفاده کنید. این نرمافزار همچنین برای یادگیری ایده های شبکه نیز مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از این ایده ها Enhanced Interior Gateway Routing Protocol یا به اختصار EIGRP است که صورت دیداری ارایه شده است. این پروتکل مختص دستگاه های سیسکو میباشد و یکی از پروتکل های شبکه است.
در ادامه قسمت های مختلف این برنامه به صورت تصویری برای شما توضیح داده میشود. پس از نصب، نرم افزار را اجرا کرده که در ابتدا با این صفحه مواجه میشوید که در ادامه به توضیح بخش های مختلف برنامه میپردازیم.
همانند تمامی برنامه ها این نرمافزار نیز toolbar مختص به خود را دارد. در این قسمت گزینه های معمول و رایج در محیط برنامه نشان داده میشود که به ترتیب عبارتند از:
- ایجاد پروژه جدید
- بارگذاری
- ذخیره
- چاپ
- جایگذاری یا پست
- کپی کردن
- عقب گرد
- جلو گرد
- بزرگنمایی
- ریست زوم
- کوچک نمایی
- رنگ بندی و ابراز شکل
- اضافه کردن دستگاه
این موارد گزینه های رایج هر نرمافزاری است که معمولا در دید کاربر قرار دارد. در زیر نوار ابزار یک نوار منطقی قرار دارد در این قسمت گزینه های ریشه، شاخه جدید، حرکت شی، تنظیم زمینه و مشاهده پورت قرار دارد.
در سمت چپ نوار شما میتوانید به قسمت نوار فیزیکی دسترسی داشته باشید، با کلیک بروی این نوار شما صفحه جدیدی را خواهید دید که شهر شکه شما را نشان میدهد در این قسمت تنظیمات فیزیکی دستگاه ها را میتوانید مشاهده کنید شامل موارد زیر است:
- شهر جدید
- ساختمان جدید
- پستو ی جدید
- حرکت شی
- حصار
- تصویر زمینه
این قسمت برای ساخت شبکه ها از لحاظ فیزیکی بکار میرود که شما میتوانید یک سناریوی مدنظر خود را بسازید که شامل چند شهر یا ساختمان مجزا باشند سپس در قسمت منطقی آنها را پیکربندی و شبکه خود را آماده کنید.
در سمت راست نرمافزار گزینه های زیر وجود دارد:
- انتخاب
- نوشتن نکات
- حذف موارد
- بازرسی
- ایجاد شکل
- دوگزینه ایجاد PDU ساده و پیچیده را به شما میدهد.
- edit part
نوار پایین برنامه نیز قسمت های مختلف را شامل میشود این نوار شامل انواع مختلف دیواس های شبکه است که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم.
انواع روترها در cisco packet tracer
انواع سوییچ ها در cisco packet tracer
انواع هاب ها در cisco packet tracer
دستگاهای بی سیم در cisco packet tracer
ارتباطات (کابل ها) در cisco packet tracer
دستگاه های کامپیوتری و هوشمند در cisco packet tracer
دستگاه های امنیت در cisco packet tracer
تقلید های منطقی WAN در cisco packet tracer
دستگاه های متفرقه در cisco packet tracer
و ارتباطات چندین کاربر را نشان میدهد.
با ورود به هر یک از قسمت های بالا پنجره مخصوص را مشاهده میکنید که انواع دستگاه های مختلف را میتوانید انتخاب و در صفحه جایگذاری کنید. در وسط نوار پایین نیز انواع سناریو های خود را میتوانید اضافه یا حذف کنید. که نتیجهی سناریو های شما در پنجرهی مقابل آن نمایش داده میشود.
در صورت اضافه کردن دستگاه به صفحه با کلیک بروی دستگاه تنظیمات فیزیکی و منطقی خاص هر دستگاه را مشاهده میکنید که با توجه به نیاز خود آنها را استفاده کنید. برای مثال تنظیمات قابل نمایش در سه برگ فیزیکی، پیکربندی و دستوری قابل مشاهده است.
بخشی از قسمت های برنامه را مشاهده کردید. شما میتوانید با ورود به هر بخش اهداف و سناریوی خود را پیاده کنید برای دانلود برنامه نیز لینک دانلود مستقیم را برای شما فراهم کرده ایم که براحتی میتوانید این نرم افزار را دانلود کنید. توجه داشته باشید که این نرمافزار رایگان بوده و برای دانلود و استفاده از برنامه نیازی به پرداخت پول نیست.