آموزش

گوشی برای نابینایان، کم توان ها و سالمندان

گوشی برای نابینایان، کم توان ها و سالمندان

خوشبختانه امروزه با پیشرفت فناوری، روش هایی برای استفاده نابینایان و کم توان ها از گوشی های هوشمند طراحی شده است که نیاز به بینایی صد در صد ندارد. به لطف برخی تغییرات ساده و نرم افزاری، افراد نابینا و کم بینا می توانند مانند بقیه افراد در وب سایت ها پیمایش کنند و از برنامه ها استفاده کنند. در ادامه مقاله گوشی برای نابینایان ، کم توان ها و سالمندان با ما همراه باشید.

در این مقاله به معرفی کارهایی می پردازیم که افراد نابینا و کم بینا و حتی سالمند با تنظیم آن ها در گوشی های هوشمند خود قادر خواهند بود خیلی راحت تر با آن کار کنند. در این پست ما تمام تنظیمات یک گوشی اندرویدی را شخصی سازی می کنیم تا یک نابینا ، کم توان و سالمند بتواند به شکل آسان تر و بهتری از گوشی اندروید خود استفاده کند.

فعال کردن Talkback

اندروید برای نابینایان
گوشی برای نابینایان ، کم توان ها و سالمندان

اولین ویژگی TalkBack است. این قابلیت، محتوای متن و تصویر روی صفحه نمایش را برای شما با صدای بلند می خواند. برای روشن یا خاموش کردن TalkBack در اندروید سه روش وجود دارد که می توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید.

روش اول

در اندروید 8 به بالا می توانید از میانبر کلیدهای افزایش و کاهش صدا استفاده کنید. در کنار دستگاه خود ، هر دو کلید تنظیم صدا را پیدا کنید. هر دو کلید تنظیم صدا را به مدت 3 ثانیه فشار داده و نگه دارید. برای تأیید اینکه می خواهید TalkBack را روشن یا خاموش کنید ، دوباره هر دو کلید تنظیم صدا را به مدت 3 ثانیه فشار دهید.

روش دوم

به تنظیمات گوشی خود رفته و به مسیر Accessibility > TalkBack بروید و آن را روشن کنید. توجه داشته باشید در برندهای مختلف گوشی های هوشمند عنوان های مختلفی برای Talkback نام گذاری شده است. اما روش فعال کردن آن در همه گوشی ها یکی است. در گوشی های سامسونگ به تنظیمات گوشی بروید و سپس به مسیر Accessibility > Vision > Voice Assistant رفته و آن را روشن کنید.

روش سوم

در این روش از دستیار گوگل یا گوگل اسیستنت کمک می گیریم و کافی است دستیار گوگل را با دستور Hey Google فعال کنید و سپس بگویید Turn on TalkBack. سپس قابلیت Talkback برای شما فعال می شود.

توجه داشته باشید با فعال کردن قابلیت TalkBack، با یک بار لمس گزینه‌های موجود بر روی صفحه نمایش منجر به انتخاب آن‌ها نشده و بلکه ابتدا گزینه لمس شده با صدای دستیار گوگل شرح داده می‌شود و سپس اگر کاربر تمایل داشته باشد با دو بار لمس آن گزینه (مانند دابل کلیک کامپیوتر) قادر به انتخاب آن خواهد بود.

همینطور برای اسکرول کردن در منو شما نیاز دارید با دو انگشت که از هم فاصله دارند منو را به سمت بالا یا پایین ، چپ یا راست بکشید. بهتر است انگشت ها پشت سرهم قرار گیرند. مثلا اگر میخواهید به صورت عمودی اسکرول کنید بهتر است دو انگشت عمودی پشت سرهم باشند.

متاسفانه این قابلیت از زبان فارسی پشتیبانی نمی کند اما اگر تا حدودی به زبان انگلیسی مسلط باشید این ویژگی بسیار به شما کمک خواهد کرد.

فعال کردن Easy mode یا حالت آسان

عملکرد ساده ای در گوشی های هوشمند وجود دارد و تجربه ساده تری را برای کم بینایان، افراد دارای اختلالات حرکتی یا حتی سالمندان فراهم می کند. حالت آسان به شما امکان می دهد از طرح ساده تری برای منو استفاده کنید، تم ها کنار گذاشته می شوند، اندازه آیکون ها بزرگ می شود و بزرگنمایی صفحه روی حداکثر تنظیم می شود.

فعال کردن Easy mode یا حالت آسان
گوشی برای نابینایان ، کم توان ها و سالمندان

این عملکرد آسان را می توان برای تلفن های سامسونگ روشن کرد و به آن Easy Mode می گویند. همچنین این ویژگی می تواند برای گوشی های LG فعال باشد و به آن EasyHome گفته می شود.

برای فعال کردن Easy mode در سامسونگ و ال جی به تنظیمات گوشی خود رفته و گزینه Display را انتخاب و سپس گزینه Easy Mode یا EasyHome را بزنید.

قفل صفحه با Direction lock

اگر گوشی شما از سنسور اثر انگشت پشتیبانی نمی کند و به فکر راه آسان تری برای قفل کردن آن هستید، گوشی های سامسونگ دارای برخی از ویژگی ها برای کمک به کسانی است که نابینا هستند. اگر مشکل بینایی و مهارت دارید و می خواهید از تلفن خود محافظت کنید، Direction lock راهی عالی برای قفل کردن گوشی است.

قفل صفحه با Direction lock
گوشی برای نابینایان ، کم توان ها و سالمندان

Direction lock به شما امکان می دهد قفل گوشی خود را با استفاده از یک سری فلش های جهت دار باز کنید به جای اینکه مجبور شوید یک الگوی پیچیده ایجاد کرده و یا رمز عبور را وارد کنید. در گوشی های سامسونگ برای فعال کردن این ویژگی به تنظیمات بروید و روی Accessibility زده و سپس Direction lock را انتخاب و فعال کنید.

قفل صفحه با Direction lock
گوشی برای نابینایان ، کم توان ها و سالمندان

4 تا 8 بار می توانید انگشت خود را روی فلش های جهت دار به بالا، پایین، چپ یا راست بکشید و یک رمز مشخص برای خود تعیین کنید.

اگر از گوشی های سامسونگ استفاده نمی کنید و گوشی شما این ویژگی را ندارد می توانید نرم افزار Gesture Lock Screen را نصب کرده و با کشیدن شکل های مشخص برای گوشی رمز تعیین کنید.

معکوس سازی رنگ

اگر دارای مشکلات بینایی مثل کور رنگی یا کم بینایی هستید، رنگ های پیچیده در گوشی های امروزی می تواند استفاده شما از این گوشی ها را تقریبا غیرممکن کند. خوشبختانه ویژگی معکوس سازی رنگ در اندروید به شما اجازه می دهد تا به آسانی رنگ ها را معکوس کنید و دید بهتری روی صفحه گوشی داشته باشید.

معکوس سازی رنگ برای کم بینا ها

برای فعال کردن این ویژگی به تنظیمات گوشی بروید و روی Accessibility زده و سپس از قسمت Vision گزینه Negative colors را روشن کنید.

بزرگنمایی فونت و صفحه نمایش

اندروید برای نابینایان، کم توان ها و سالمندان

تنظیمات Accessibility در گوشی های سامسونگ به خواندن متن موجود روی صفحه با صدای بلند ، تنظیم اندازه یا سبک قلم ، تنظیم رنگ و… به افراد کمک می کند. در ادامه به معرفی برخی از مهم ترین آن ها می پردازیم. با رفتن به مسیر Accessibility > Vision این تنظیمات را مشاهده کنید.

photo 2021 03 28 16 18 43 576x1024 - گوشی برای نابینایان، کم توان ها و سالمندان

  • Font and Screen zoom: می توانید برای خوانایی بهتر متون سایز فونت و صفحه نمایش را بزرگتر کنید.
  • Magnifier Windows: با فعال کردن این گزینه یک پنجره با خاصیت ذره بین روی صفحه ظاهر می شود که با کشیدن آن بر روی متن یا تصویر مورد نظر خود آن را واضح تر مشاهده خواهید کرد.
  • Magnification: اگر این گزینه را فعال کنید با دابل کلیک کردن روی صفحه نمایش، همان قسمت از صفحه بزرگ می شود و خوانایی متون بهتر می شود.

ارسال پیام اضطراری

اندروید برای نابینایان، کم توان ها و سالمندان
گوشی برای نابینایان ، کم توان ها و سالمندان

گاهی اوقات ممکن است در شرایط بحرانی و خطرناک قرار بگیرید و قادر به استفاده از صفحه نمایش لمسی گوشی نباشید در این صورت می توانید یک پیام اضطراری برای خانواده یا دوستان خود ارسال کنید.

ارسال پیام SOS یک قابلیت خوب برای افراد نابینا و کم توان است. وقتی که در شرایط بحرانی هستید، کلید پاور روی گوشی را سه بار پشت هم فشار میدهید؛ در این صورت یک پیام به مخاطب شما که از قبل آن را تعریف کرده‌اید ارسال می شود و موقعیت مکانی شما به او اطلاع داده می شود و او خواهد فهمید که شما در شرایط اضطراری هستید.

برای فعال کردن این ویژگی در گوشی های سامسونگ به تنظیمات گوشی رفته و روی گزینه Advanced Features بزنید و سپس Send SOS messages را فعال و مشخصات نجات دهنده را وارد کنید.

نرم افزارهایی برای نابینایان و کم توان ها

Smart Braille: به کاربران اندروید اجازه می دهد تا از طریق این برنامه با خط بریل ارتباط برقرار کنند. این برنامه دارای دو قابلیت اصلی است ، یکی به شما امکان می دهد متن را به خط بریل بنویسید و دیگری به شما امکان می دهد متن را به بریل ترجمه کنید.

Speaking Clock: یک ساعت گویا است و بهترین برنامه برای گفتن وقت برای افراد نابینا و کم بینا است. این برنامه با استفاده از کل صفحه گوشی زمان دیجیتال را می گوید. روشنایی و رنگ را می توان با توجه به ترجیح کاربر تنظیم کرد.

Talking Calculator: یک ماشین حساب گویا است که پشتیبانی صدا را برای 4 عمل جمع ، تفریق ، ضرب و تقسیم فراهم می کند. این برنامه هم برای نابینایان و هم بینایان مفید است.

Aipoly Vision و Lookout: این دو برنامه از هوش مصنوعی برای کمک به افراد کم بینا یا نابینا استفاده می کنند تا درک بهتری از اطراف خود داشته باشند. با استفاده از دوربین تلفن ، Lookout به شما امکان می دهد اطلاعات بیشتری در مورد دنیای اطراف خود کسب کنید و کارهای روزمره را با کارآیی بیشتری انجام دهید. فرد کم بینا با Aipoly Vision دوربین گوشی را به سمت یک جسم می گیرد و برنامه رنگ یا اسم آن جسم را به کاربر می گوید.

Google Assistant: یا دستیار گوگل به طور مستقیم در اندروید ادغام شده است و یک دستیار صوتی آسان برای استفاده است. برای افراد نابینا یا کم بینا که یافتن گزینه ها و کلیک کردن روی دکمه ها دشوار است ، استفاده از کنترل صوتی آن ها را قادر می سازد تا در وقت صرفه جویی کنند.

Be My Eyes: برنامه چشمان من باش یک برنامه باورنکردنی است که افراد نابینا یا کم بینا را در سرتاسر جهان بلافاصله با شخصی که قادر به دیدن است پیوند می دهد تا بتوانند با استفاده از جادوی دوربین گوشی هوشمند ، چیزی را که در مقابل فرد نابینا است توصیف کنند.

اگر شما نابینا نیستید می توانید در این اپلیکیشن عضو شوید و به افراد نابینا کمک رسانی کنید که در واقع این کار یک زنجیره همکاری بسیار مفید در جامعه ایجاد خواهد کرد. این برنامه از منطقه ایران پشتیبانی می کند و کاربران فارسی زبان نیز در آن حضور دارند.

امیدوارم از این پست استفاده کرده باشید.

وحید خاک پور

متولد 76. مبتدی در همه چیز. علاقه مند به یادگیری و به اشتراک گذاشتن تجربه های مفید

‫2 دیدگاه ها

  1. سلام. خیلی تشکر میکنم از مطلب خوبتون.
    فقط یک نکته.
    تاکبک به طور پیشفرض از زبان فارسی پشتیبانی نمیکنه ولی با نصب برنامه espeak tts یا espeak ng میتونیم به راحتی متون فارسی رو هم بخونیم و بنویسیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا