شبکه

8 دستور CMD برای مدیریت شبکه های بی سیم در ویندوز

8 دستور CMD برای مدیریت شبکه

در این مقاله از وبسایت کالی بویز 8 دستور کاربردی و مهم را از محیط Command prompt برای کنترل شبکه Wi-Fi و عیب یابی آن ها برای شما آورده ایم.

من خودم به عنوان یک کاربر ویندوز، به این معتقدم که صرفا استفاده از کنترل پنل و محیط گرافیکی ویندوز می تواند در انجام بسیاری کارها محدودیت ایجاد کند. اگر تصمیم دارید کنترلی مطلق بر شبکه و تمام امکاناتی که سیستم عامل ارائه می دهد داشته باشبد، باید کار کردن با محیط CMD را شروع کنید.

اگر قبلا با محیط CMD کار نکرده اید اصلا نگران نباشید در این مقاله ما وارد بحث های جزئی نمی شویم بلکه چند دستور ساده ولی بسیار کاربردی را آورده ایم که می توانید برای کنترل شبکه های بی سیم از آن ها استفاده کنید.

1. PING

دستور ping
دستور ping

دستور ping یکی از ابزارهای کاربردی در تست و خطایابی یا Troubleshooting شبکه است. با استفاده از دستور ping می توانید اطلاعات مهمی در مورد اتصال یا عدم اتصال کلاینت به شبکه، نام کامپیوتر، وجود Noise در شبکه، نوع سیستم عامل و… بدست آورید.

استفاده از دستور ping بسیار ساده بوده و در عین حال اطلاعات بسیار ارزشمند و مفیدی را در اختیار ما قرار می دهد. برای استفاده از این دستور و بدست آوردن اطلاعات کافی دستور ping را در محیط CMD وارد کرده و جلوی آن آی پی یا هاست مورد نظر خود را وارد کنید.

پس از فشار دادن دکمه enter این دستور به صورت پیش فرض 4 بسته تستی را به آدرس آی پی مورد نظر ارسال می کند و نتیجه برقرار بودن یا نبودن ارتباط TCP/IP را با آدرس مورد نظر نمایش می دهد.

8 دستور CMD برای مدیریت شبکه
استقاده از دستور ping

در تصویر بالا جند عدد تحت عنوان TTL مشاهده می کنید که مدت زمان پاسخگویی و رسیدن بسته TCP/IP به آدرس وارد شده را نمایش می دهند.

اگر پاسخی از مقصد دریافت نشود به معنای برقرار نبودن ارتباط می باشد. همچنین از طریق TTL در عمل پینگ میتوان نوع سیستم عامل ها را تشخیص داد.

  • ویندوز TTL=128
  • لینوکس TTL=64
  • روترهای میکروتیک TTL=64
  • روترهای سیسکو TTL= 255

همانطور که در بالا گفته شد این دستور به صورت پیش فرض 4 بسته را ارسال می کند اما می توانید با دستور زیر تعداد بسته های مشابه ارسالی را نیز تغییر دهید:

ping www.google.com -n 10

و مدت زمان پایان کار را نیز می توانید با استفاده از دستور زیر تغییر دهید که واحد آن بر حسب میلی ثانیه است:

ping www.google.com -w 6000

2. TRACERT

دستور tracert با ارسال بسته های ICMP با TTL های متفاوت مسیر را مشخص می کند.

منظور از مسیر این است که شما وقتی سایت Kaliboys.com را در گوگل سرچ می کنید این درخواست چه مسیری را باید طی کند تا به kaliboys.com برسد.

به عنوان مثال فرض کنید یک شرکت که در چندین شهر مختلف شعبه دارد ارتباط خود را با برخی از شعب از دست داده که این مشکل می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، مثلا یک یا چند روتر از کار افتاده باشند یا مسیر بین روترها دچار اختلال شده باشد. اینجاست که دستور tracert به کار می آید و می توان با استفاده از آن محدوده مشکل پیش آمده را تعیین کرد.

این دستور با ارسال بسته های ICMP با TTL های متفاوت مسیر را مشخص می کند. بسته های ارسال شده به مقصد با گذر از هر روتر حداقل یکی از TTL های آن کاهش می یابد.

تا زمانی بسته های TTL ارسال می شوند که به حد مجاز آن برسیم یا اینکه مسیر ارسال بسته ها به مقصد برسد. در تصویر زیر می توانید یک مثال در استفاده از این دستور را ببینید.

استفاده از دستور Tracert
استفاده از دستور Tracert

این دستور به صورت خلاصه خط به خط اطلاعاتی از هر HUB می نویسد که این اطلاعات شامل تاخیر بین شما و آن هاب خاص و آدرس آی پی آن هاب می شود. (در صورت وجود نام دامنه آن را نیز مشخص می کند)

به نظر شما دلیل اینکه سه تاخیر را در هر هاب می بینیم چیست؟

دستور tracert برای ردیابی از دست دادن یا کند بودن بسته ها سه بسته در هر هاپ را ارسال می کند که معمولا آمار دقیقی نیستند و بهتر است میانگین این یه مورد را محاسبه کنیم.

3. PATHING

دستور pathing نیز شبیه به دستور tracert می باشد اما حاوی اطلاعات بیشتر و به همین دلیل اجرای آن نیز زمان بیشتری را می گیرد.

این دستور پس از ارسال بسته ها به مقصد معین مسیر گرفته شده را تجزیه و تحلیل می کند و تلفات بسته ها را محاسبه کرده و برای شما نمایش می دهد. در تصویر زیر می توانید یک نمونه استفاده از این دستور را ببینید:

استفاده از دستور pathping
استفاده از دستور pathping

4. IPCONFIG

دستور ipconfig معمولا به عنوان پرکاربردترین دستور شبکه در ویندوز شناخته می شود. این دستور نه تنها بابت اطلاعاتی که در اختیار ما می گذارد مفید است بلکه می توانیم آن را با یک زوج سوییچ ترکیب کنیم تا کارهای خاصی را انجام دهیم. در تصویر زیر می توانید یک مورد مثال استفاده از این دستور را ببینید:

استفاده از دستور ipconfig
استفاده از دستور ipconfig

خروجی پیش فرض هر آداپتور شبکه را در سیستم شما و نحوه کارکرد آن را نشان می دهد. برای پاک کردن حافظه پنهان DNS می توانید از دستور زیر استفاده کنید:

ipconfig /flushdns

5. GETMAC

هر دستگاهی که مطابق با استانداردهای IEEE 802 باشد یک آدرس mac منحصر به فرد دارد. سازنده آدرس های مک را در سخت افزار دستگاه ذخیره می کند. برخی از افراد از آدرس های مک برای محدود کردن اینکه کدام دستگاه ها می توانند به شبکه وصل شوند استفاده می کنند. برای نمونه می توانید تصویر زیر را ببینید:

استفاده از دستور getmac
استفاده از دستور getmac

تعداد آدرس های مک در شبکه شما به تعداد آداپتورهای مرتبط بستگی دارد، یعنی ممکن است بیش از یک آدرس مک را مشاهده کنید.

6. NSLOOKUP

دستور nslookup مخفف Name Server Lookup می باشد. این دستور استفاده ها و قدرت های فراوانی دارد اما اکثرا از آن به عنوان پیدا کردن آی پی در پشت نام دامنه خاص است. به عنوان مثال می توانید تصویر زیر را ببینید:

استفاده از دستور nslookup
استفاده از دستور nslookup

توجه داشته باشید که نام های دامنه خاص به یک آدرس آی پی محدود نمی شوند، به این معناست که با هر بار اجرای دستور ممکن است آی پی های متفاوتی را بدست بیاورید.

این موضوع برای وبسایت های بزرگتر طبیعی است که زیرا آن ها حجم کار خود را در بسیاری از ماشین های مختلف گسترش می دهند.

همانطور که دیدید این دستور برای تبدیل آدرس دامنه به آی پی استفاده می شود. برای انجام برعکس این کار یعنی تبدیل آدرس آی پی به دامنه کافی است آی پی مورد نظر خود را در موتور جست و جوی گوگل سرچ کنید تا ببینید این آدرس به چه دامنه ای می رسد.

اما ممکن است این کار اثری نداشته باشد زیرا همه آدرس های آی پی به نام دامنه منجر نمی شوند و بسیار از آن ها از طریق وب قابل دسترس نیستند.

7. NETSTAT

دستور netstat ابزاری برای آمار شبکه، تشخیص، تجزیه و تحلیل آن است. این ابزار بسیار مفید و پیشرفته است، اما اگر جوانب پیشرفته آن را در نظر نگیریم کار کردن با آن می تواند بسیار ساده باشد. برای نمونه تصویر زیر را مشاهده کنید:

استفاده از دستور netstat
استفاده از دستور netstat

به صورت پیش فرض این دستور همه اتصالات در سیستم شما را نشان می دهد که آیا این اتصالات در شبکه هستند یا در از طریق اینترنت. توجه کنید که اتصال فعال صرفا به معنای انتقال داده ها نیست بلکه به معنای پورت باز و آماده برای پذیرش یک اتصال باشد.

در واقع این دستور بیشتر برای کاربران عادی به دلیل توانایی آن در نمایش اطلاعات درگاه مفید است.

8. NETSH

دستور netsh مخفف Network Shell می باشد. این یک دستور cmd برای شبکه است که به شما این امکان را می دهد تقریبا هر آداپتور شبکه روی سیستم خود را با جرئیات مشاهده و پیکر بندی کنید.

اجرای دستور netsh به تنهایی، cmd را به حالت shell network تغییر می دهد. می توانید در تصاویر زیر موارد استفاده از این دستورات را ببینید:

استفاده از دستور netsh
استفاده از دستور netsh

تمام دستورات در یک زمینه در تصویر زیر آمده اند:

دستورات netsh
دستورات netsh

به عنوان مثال شما می توانید با استفاده از دستور زیر همه درایوهای شبکه بی سیم را روی سیستم و ویژگی های آن ها مشاهده کنید:

netsh wlan show drivers

شبکه shell یک چیز پیچیده ای است که بررسی آن نیازمند مقاله ای کامل می باشد اگر در مورد آن چیزی نمی دانستید می توانید در مورد آن در گوگل سرچ کنید!

این مقاله نیز به پایان رسید! امیدوارم برای شما خواننده گرامی مفید بوده باشد.

موفق باشید/

محمود احمدی

در حال یادگیری...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا